Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Orosz nyelv- hogyan ejtsem az...

Orosz nyelv- hogyan ejtsem az orosz jerü betűt?

Figyelt kérdés

aki nem tudná a jerü így néz ki:

ы

2013. nov. 24. 19:55
1 2 3
 21/26 mustafa33 ***** válasza:

lehet, én nem jól magyarátam a kiejtés módját, de kíváncsi lennék hogy magyarázza meg egy olyan akinek természetes a jery kiejtése egy olyannak akinek a nyelvéről fogaôlma sincs?

Te hogy magyaráznád egy orosznak hogy kell kiejteni a magyar é-t? mert neki ez képtelenség. Vagy az ö-t, ü-t?

2013. dec. 13. 21:10
 22/26 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó:

Elég, ha rendszeresen hallod, hogy hogyan ejti ki egy orosz, egy idő után automatikusan ráállsz. Persze nem azt mondom, hogy ez garantálja az akcentus nélküli beszédet, de bátran ajánlom, hogy anyanyelvi tanártól tanuljatok, és ne az interneten próbáljatok random emberektől segítséget kérni. Mondom ezt úgy, hogy orosz a párom.

2013. dec. 14. 00:35
 23/26 mustafa33 ***** válasza:

Amit írtam, hogy elég jó a kiejtésem, persze hogy azért mert anyanyelvi oroszoktól tanultam.

De valaki írta, hogy orosztól kell kérdezni a kiejtést. Nem. Hallani kell orosztól a kiejtést, de hogy hogy kell a hangot képezni, azt ők elmagyarázni nem tudják. Őket vagy tudod utánozni, vagy nem. Gyakorolva majd menni fog. Ahogy utánozni magtanulhatod a pacsirtát és szarvasbikát. Egyébbként az sem mindegy hogy Moszkvaitól tanulod, vagy Odesszaitól esetleg Irkutszkitól. Az odesszait meg sem érted. Olyan mint a bajor a németek közt.

2013. dec. 14. 03:05
 24/26 anonim ***** válasza:

17:56 vagyok.

Igazából,én is inkább arra gondoltam,hogy anyanyelvi ember kiejti neked,aztán már hallod.Ha nem is megy rögtön,akkor gyakorlással.

Elmagyarázni persze nem tudja a kiejtést.

De,ha nem is tökéletes valakinek a kiejtése,az se nagy probléma.

Vagy,ha fejleszteni akarja az illető,azt is lehet fokozatosan,és akkor egyre jobb és jobb lesz,egyre több szót és hangot fog jól ejteni.Anyanyelvi kiejtés max. akkor lesz,ha az adott országban él az ember és annyit hallja,vagy ha sokat kommunikál anyanyelviekkel.

Jó sokat beszélek itt én is,meg mindenki,de remélem a kérdezőnek hasznos :)

2013. dec. 14. 12:29
 25/26 Vörösnefelejcs ***** válasza:

Magyar tanár tudja neked a legjobban elmagyarázni, mert az van tisztában vele, hogy te hogy ejtesz hangokat. Egy orosz elmondhatja, hogy ő hogy csinálja, de néha olyan hülyeségeket is mond, hogy kétfelé áll a füled.

Pont, mint ahogy te vagy el tudod mondani, vagy nem, hogyan kell kiejteni a gy-t, vagy ő-t.

És azért tanár, mert - bocs, webnyelv - azt megtanították az elméletre is, meg a gyakorlatra is. Ha kipróbálod, nem lehet i és ü között hangot mondani. De ha egymás után mondod, akkor megpróbálhatod még hátrább képezni, i-ü-jerí.

Egyébként meg érvényes, hogy kutyát nem érdekli, ha sima i-t mondasz, ettől még a hadarásból ki sem lehet venni, hogy nem tökéletes és a többi hang ennél jóval érdekesebben alakul. Nem kell fennakadni a jerín. Ennél jobb tanácsom nincs.

Ha meg ott tartunk, hogy ki mennyire pisil messzire, akkor én kint diplomáztam, hét évig férjnél voltam és egyedül magyarként egy városban, azonkivül nyelvészként végeztem. De 25 éve.

És? Ettől még lehetek hülye, béna, vagy direkt hülyeségeket írok, hogy nehogy más is tudjon oroszul. :)

2013. dec. 16. 08:22
 26/26 anonim ***** válasza:

mustafa: Persze, sokféle dialektus van náluk, de a jeri az jeri mindenhol. Nekem speciel az oroszok sokkal jobban el tudják magyarázni, hogyan ejtsek ki bizonyos hangzókat. Lehet valaki nyelvész, attól függetlenül soha nem fogja úgy hallani a különbséget a korrekt és a rossz kiejtés között, hogy képes legyen kijavítani, ha hibázom. Abban pedig teljesen igazad van, hogy ha nem ejted ki, akkor is tökéletesen megértenek. Én csak tippet adtam a kérdezőnek, hogy ha van módja rá, akkor mindenképp anyanyelvi tanért keressen, illetve az sem baj, ha talál egy-két levelezőpartnert, akikkel tudja ezt rendszeresen gyakorolni.:)

Vörösnefelejcs: Félreértettél engem. Azért említettem meg, hogy orosz párom van (emellett egy anyanyelvű nőhöz járok hetente, aki szintén segít nekem), mert annak ellenére, hogy rendszeresen hallom az orosz beszédet, és ki vagyok javítva ha rosszul mondok valamit, nagyon nehéz a kiejtést tanulni. Eszem ágában sincs jobbnak titulálni magam bárkinél.: )

2013. dec. 16. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!