Hogy alakultak ki a csúnya szavak?

#1 Nem kell túlfilozofálni, csak arra akartam célozni, hogy alakult ki pár szó, mint a f**z, vagy g**i, mert teljesen egetverő, mely fogalmakra aggatják. :)
#2 Köszönöm, ilyesmire voltam kíváncsi, de mindkettőtök érdemel zöld kezet.

Hát azt én honnan tudjam b+zmeg
Egyébként pont fordítva van, nem? Először jönnek létre a szavak valami profán dologra, aztán dönt úgy az ember hogy bizonyos dolgokat nem ildomos említeni.
Az pedig, hogy ezeket aztán más dolgokra is használják (felindultság/nem törömdőség kinyilvánítása; káromolás-szidalmazás; szentségtörés stb.) pont ebből ered: mivel ezek a szavak valami undort keltő dolgot fejeznek ki, alkalmasabbak másokból érzelmi reakció kiváltására.
A szavuk maguk ártalmatlanok. F+sz: ez három hang, amiknek semmi negatív jelentéstartalmuk. De amint egy fogalmat hozzákapcsolsz, amiről mindenkinek az jut eszébe, egy csomó társadalmi szabály és lehetőség követi, pedig a fogalom a ludas, nem a hangok.
Ha az "sz" jelentená a "sz+rt", akkor tilos lenne sz-et mondani. Lásd még kézjelek, gesztusok, amik szintén így működnek.

Régen a csúnya szavak normális szavak voltak. Simán ki lehetett írni egy ilyet:
De ezekhez a szavakhoz negatív visszacsatolások társultak, emiatt kitaláltak egy új szót, és az előző "csúnya" lett.
Pl. régen a b.uzeráns szó abszolút elfogadható volt. Aztán azt mondták, hogy homoszexuális. Aztán az is megtöltődött negatív visszacsatolással. Erre kitalálták, hogy meleg, gondolva, hogy mivel kétértelmű, meg tud maradni, nem lesz belőle inkorrekt szó.
Ez olyan dolog, mint az USA-ban először azt mondták, hogy nígger. De mivel ez a rabszolgatartó időkre emlékeztetett, így azt mondták, hogy fekete. Miután a rendőrségi hírekben állandóan ezt ismételgették, így már ez is megtelt negatív visszacsatolással, emiatt most azt mondják, hogy afro-amerikai. Ez olyan mint nálunk a cigány -> roma váltás. Aztán majd jön az euro-indiai....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!