Miért nevezi a törvény a szüleimet, nagyszülőköt, felmenőimnek. Szerintem, értelemszeűen inkább a lemenő ághoz tartoznak, vagy sértő lenne a lemenő elnevezés?
A családfát igy rajzolják fel:
Szépapáid, szépanyáid, ükapáid, ükanyáid, nagyapáid, nagyanyáid, és apád meg anyád fent van a lombkoronában a családfán. Te vagy lent. A gyökér. :P
Értem én, hogy a logika azt diktálja, hogy a fiatal generáció, új hajtások (lombkorona) de régen aki először rajzolta a családfát, fent a lap tetején kezdte el, lefelé haladt, fent széles volt, lefelé szűkült, majd felkiáltott: hűbammeg, ez olyan mint egy fa. Családfa legyen a neve!
A családfákon az ősöket rajzolták felülre, innen eredhet ez a kifejezés. A lemenő ág pedig az utódokat jelenti a családfa alján.
Itt egy családfa:
A családfának két típusa van:
1.Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz.
2.Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.
Mindkét változaton az idősebb generáció szerepel magasabban, vagyis a fiatalabb FELETT. Ezért felmenő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!