Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nevezi a törvény a...

Miért nevezi a törvény a szüleimet, nagyszülőköt, felmenőimnek. Szerintem, értelemszeűen inkább a lemenő ághoz tartoznak, vagy sértő lenne a lemenő elnevezés?

Figyelt kérdés
Komolyan,nem értem miért ez az elnevezés.Vagy arra gondolt a tisztelt "nagytudású" törvényalkotó: nevezzük az időseket felmenőnek,úgyis hamarosan felmennek a menybe.

#felmenők?
2013. nov. 8. 21:49
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

A családfát igy rajzolják fel:

[link]

2013. nov. 8. 22:21
 12/26 anonim ***** válasza:
A lemenő-felmenő rokonságodnak...
2013. nov. 8. 22:56
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
Hihi :) Kaptam egy kioktató privit, hogy milyen a családfa a kérdező szerint LOL :D
2013. nov. 9. 02:33
 14/26 anonim ***** válasza:
47%
Igaza van a kérdezőnek, a családfák fa alakúak, és fölfelé haladnak, de ilyeneket inkább régebben csináltak. Egy vázlatos, egyszerű családfa fölülről szokott jönni, fát akkor alkalmaznak, amikor nagyon elegánsan akarják bemutatni. Pl. a Harry Potter azon részére gondoljatok, amikor Sirius arcképe ki volt égetve a fán, az egy ódon házban játszódott, egy fali kárpit volt a családfa. De maga a levezetés valóban felülről indul, tehát mindkét verzió létezik, és az egyik alapján el kellett nevezni. Ez az oka. De ha tényleg nagyon érdekel, nézd meg egy megbízható nyelvészeti oldalon, vagy ha nem sajnálod az energiát, a Történeti etimológiai szótárban.
2013. nov. 9. 12:21
 15/26 anonim ***** válasza:
Egyébként nem tudom, miért kell álszenteskedni, az egész oldal azért van, hogy feltehesse valaki a hülyének tűnő kérdéseit, és ti is azért vagytok névtelenek, meg mindenki.
2013. nov. 9. 12:22
 16/26 anonim ***** válasza:
Utolsó: oké, de a hülyeségnek is van határa...
2013. nov. 9. 13:19
 17/26 anonim ***** válasza:

Szépapáid, szépanyáid, ükapáid, ükanyáid, nagyapáid, nagyanyáid, és apád meg anyád fent van a lombkoronában a családfán. Te vagy lent. A gyökér. :P

Értem én, hogy a logika azt diktálja, hogy a fiatal generáció, új hajtások (lombkorona) de régen aki először rajzolta a családfát, fent a lap tetején kezdte el, lefelé haladt, fent széles volt, lefelé szűkült, majd felkiáltott: hűbammeg, ez olyan mint egy fa. Családfa legyen a neve!

2013. nov. 9. 13:25
 18/26 anonim ***** válasza:

A családfákon az ősöket rajzolták felülre, innen eredhet ez a kifejezés. A lemenő ág pedig az utódokat jelenti a családfa alján.

Itt egy családfa:

[link]

2013. nov. 9. 21:45
 19/26 anonim ***** válasza:

A családfának két típusa van:

1.Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz.

2.Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.

Mindkét változaton az idősebb generáció szerepel magasabban, vagyis a fiatalabb FELETT. Ezért felmenő.

2013. nov. 9. 21:48
 20/26 anonim ***** válasza:
19: felesleges bármit is mondani. Az eredménye a kioktató és sértegető levél. Ha valaki nem tud valami és megkérdezi, az rendben van, de hogy mindenki hülye legyen, csak ő nem, na az már érdekes.
2013. nov. 9. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!