Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A nyelv folyamatosan változik....

A nyelv folyamatosan változik. Nem lehet ne megváltoztatni, hogy mindenki tegeződjön?

Figyelt kérdés

Mindig ez a bajom. Hogy vannak más nyelvek amiben nincs magázódás, maximum ilyen "úram!" de nincs hogy "maga/ön" "mit tetszett mondani?"

A nyelv folyamatosan változik, az emberek alakítják.

Nem lehetne megváltoztatni, hogy mindenki tegezze már a másikat?

Mindig bajban vagyok, hogy egy boltban, most mondhatom-e azt a 30 as csajnak, hogy szia!, vagy nem?

2013. okt. 9. 12:10
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
61%

"így? "Mit mondott?"

De ez nekem olyan bunkón hangzik."

Mert a "Mit mondtál?" ugye annyival jobb.

Esetleg a "Bocsánat, nem értettem?" opcionálisan kiegészítve ezzel, "Meg tudná ismételni?"

2013. okt. 9. 14:50
 12/19 A kérdező kommentje:

:D

AHA! De mondjuk a "mit mondtál?" az olyan viccesen hangzik nekem, mint mikor a tanárral felesel az osztálytársam, és még valamit halkan oda mond a tanárnak, és a tanár:" mit mondtááál?!" xD

2013. okt. 9. 14:51
 13/19 anonim ***** válasza:
64%

A tendencia abba az irányba halad, hogy egyre jobban terjed a tegeződés. A szüleim még magázták a szüleiket, és ismerek olyan idős házaspárt, akik magázódnak. A mai fiataloknál ilyesmi nemigen fordul elő.

Harminckét éve tanítok kisiskolásokat, és ezalatt szépen meg lehetett figyelni, hogy a kicsik között egyre több olyan akadt, aki letegezi a tanító nénit, és egyáltalán minden felnőttet. Ez nem az értelmi képességektől függ, hanem attól, hogy otthon hogyan szoktatták.

Néhány évig tanítottam roma osztályokat is, ott meg azt találtam furcsának, hogy még az egész picik is magáznak, nem tessékelnek. "Maga lesz a tanárunk?"

Én elmúltam ötven éves, de kénytelen vagyok megszokni, hogy boltokban, gyorséttermekben húszéves lányok letegeznek (a fiúk néhány éve már nem).

Az internet is sokat lendít a tegeződés terjedése felé: itt már boldog-boldogtalan letegezi a másikat nemre és korra való tekintet nélkül, hiszen általában nem is ismerjük a másik nemét és korát.

2013. okt. 9. 22:50
 14/19 anonim ***** válasza:
38%
nekem hitetlennek tunne,ha egy ugyfellel, partnerral tegezodnek. ott uzlet van, nem haverkodas. volt amikor egy nagyon jo baratom is reszt vett egy targyalasunkon, mint megfigyelo, de vele is magazodtunk, sot amikor munka kapcsan apammal (mint mas ceg kepviselojevel) beszelunk, akkor is magazodun. eloszor ez konkretan furcsa volt, de elvonatkoztattam tole, hogy utana meg egyutt nezzuk a meccset :)
2013. okt. 9. 22:59
 15/19 anonim ***** válasza:
38%

Itt már volt szó róla:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..

meg vannak már kezdeményezések:

[link]

de eléggé ragaszkodnak az emberek a megszokott, macerás rendszerhez.

2013. okt. 10. 02:18
 16/19 anonim ***** válasza:
46%
Macerás az anyanyelvünk? Hová süllyedtünk?!
2013. okt. 10. 09:51
 17/19 anonim ***** válasza:
32%

A te problémád az ismerethiány. Nagyon kellemetlen érzés, beszédben és másban is, amikor nem tudja az ember, jól csinálja-e.

Egyébként ugyanaz a néhány szó ezerféleképpen érthető. A hangsúly teszi, meg a testbeszéd hozzá. Nem légy türelmetlen, és figyelj. Látni fogod, milyen gazdag a nyelv. Sokszínű, mint az élet. Mindet tanulni kell, egy idő után hagyatkozhatsz a jó ízlésedre, ami nem egyéb, mint sok tapasztalat és tudás.

2013. okt. 10. 12:59
 18/19 anonim ***** válasza:
44%

Igen macerás, ugyanis a magyar nyelvben eredendően nem volt magázódás, csak germán hatásra alakult ki a Habsburg időkben. Én tegeződéssel is elég választékosan ki tudom magam fejezni a legmélyebb tisztelettől a leginkább lealacsonyító szintig, de ezt elsőre sokan helyből tiszteletlenségnek veszik.

Ezt a rendszert ránk erőszakolták anno, mi meg hozzászoktunk, mint a langyos vízhez, és a sok átlagember frászt kap, ha ennek a változtatása szóba kerül.

Számtalan olyan esetet tudok itt helyben felsorolni, amikor kínos, kellemetlen szituációt okoz a tegeződés és a magázódás közötti dilemma.

Semmivel nem lenne szegényebb a nyelvünk, ha hagynánk békében kihunyni a dolgot. Egyszerűen egy nyelvi vadhajtás, folyamatosan teret veszít, de még mindig sokan kapaszkodnak belé, nem értem miért.

2013. okt. 11. 19:53
 19/19 anonim ***** válasza:
0%
Még csak az kéne, hogy az egyetemen letegezzenek a hallgatók.
2022. jan. 11. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!