Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Roma nyelv! Mit jelent az...

Roma nyelv! Mit jelent az hogy janav? És hogy van az hogy hiányzol?

Figyelt kérdés
FONTOS LENNE SKACOK

2013. okt. 8. 14:19
 1/7 Gohan-san ***** válasza:
Szia! Ha fontos, akkor "janav" nincs, "zhanav" van (kiejteni kb. zsánáv-ként kell), és azt jelenti, hogy "tudok". A hiányzol kifejezésre pontos megfelelő nincs (mást mondanak helyette), de ha mindenképp kell, akkor "hianyzis mange" (hijányzisz mánge). Üdv!
2013. okt. 13. 18:31
 2/7 A kérdező kommentje:
Érdekes.Én több romától hallottam janavként ejtve többek között Nótár Mary Iszom Iszom című zenéjében ! De azért köszönöm :)
2013. okt. 16. 12:09
 3/7 Gohan-san ***** válasza:
Hát hol van ez benne, hanyadik másodperc? :D http://www.youtube.com/watch?v=xTxKJOoH2SQ
2013. okt. 16. 13:51
 4/7 A kérdező kommentje:
58-59 másodperc kedvesem :D
2013. okt. 25. 12:41
 5/7 Gohan-san ***** válasza:
Oké, megvan, jogos kedvesem :P Ezt úgy hívják, hogy szájbőgő, de nem akarok itt okoskodni. (Ritmuskíséret, ami tulajdonképp a bőgőt utánozza, csak szájjal.) Valóban van benne egy "janaaa"-nak hangzó valami, de ez ugyanúgy nem jelent semmit, mint itt a fél "dalszöveg": http://www.youtube.com/watch?v=I7j2QVVHiLQ ;) Két dolog van, amúgy ami igen gyakran elhangzik szájbőgő közben is: zha mo (zha), illetve zha shej (zha), ami szó szerint azt jelenti, hogy "menj!" (de inkább vmi "ez az/hajrá" értelme van) attól függ, hogy fiúnak, vagy lánynak szól.
2013. okt. 25. 16:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Ez hülyeség . Pesti cigányok is használják ezt hogy janav.Többször is hallottam . Valami értelme 100% hogy van de mindegy azért köszi ;D
2013. okt. 25. 20:09
 7/7 Gohan-san ***** válasza:
Megnéztem 4 olyan szótárban, ami a "pesti cigányok" beszédét írja le, fel is hívtam egy magyar cigány nyelvjárást beszélő ismerősömet, de semmi ilyenről nem tud, nem is hallott soha és én sem. Ettől még persze lehet, hogy mondják, de a nyakamat tenném rá, hogy semmit nem jelent. :) Amúgy miért nem azoktól kérdezted meg, akik mondták? Csak mert engem is érdekelne.
2013. okt. 26. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!