Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van az, hogy ha rákerese...

Miért van az, hogy ha rákeresek a magyar nyelv szóra a wikipédián, az angol nyelvi rész jóval terjedelmesebb mint a magyar?

Figyelt kérdés
Az angol rész például foglalkozik a rovásírással,míg a magyar nem.Nektek ez természetes?
2013. szept. 16. 13:43
1 2
 1/14 rajcziz ***** válasza:
46%
Mivel a wikipédiát önkétesek szerkesztik. Nyilván még nem akadt olyan szerkesztő, aki megírta volna ezt a részt. Esetleg te leszel az.
2013. szept. 16. 13:45
 2/14 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló!Tisztában vagyok a wikipédia működési elvével,ellenben a magyar emberével nem.:)Általában az ilyen kaliberű dolgok terjedelmesebbek anyanyelven.Szerintem a hiányosságnak oka van.
2013. szept. 16. 13:51
 3/14 rajcziz ***** válasza:
46%

Igen, van oka. Hogy magamat idézzem (bár nem szép dolog): még nem akadt olyan szerkesztő, aki megírta volna.

Másrészt vannak külön cikkek a rovásírásról, aki az iránt érdeklődik, megtalálja.

2013. szept. 16. 13:58
 4/14 A kérdező kommentje:
Számomra az furcsa,hogy a cikk írója,aki láthatóan nagyon felkészült,nem tart fontosnak olyan dolgokat említeni,amit az idegennyelvű szerkesztő igen.Szerintem ez nem egyszerűen fehér és fekete.A magyar mentalitással függ össze.Ha valaki beleír,még az is lehet ő töröl,pusztán azért mert évekig állította az ellenkezőjét.---magyar betegség.
2013. szept. 16. 14:15
 5/14 rajcziz ***** válasza:

Nagyon bele akarsz látni mindenfélét. Miért kellene ugyanolyannak lennie a magyar nyelvű szövegnek, mint az angolnak? Elvégre egy magyar nyelven olvasónak (aki azért minden bizonnyal magyar) már vannak jelentős ismeretei a magyar nyelvről, ezeket akarja bővíteni.

Arról nem is beszélve, hogy ha figyelmesen elolvasod az angol szöveget, egyetlen kép erejéig van szó a rovásírásról. A szövegben nem említik. Hogy miért? Talán mert magának a rovásírásnak tényleg nincs sok köze magához a nyelvhez.

2013. szept. 16. 14:48
 6/14 A kérdező kommentje:
Innen fúj a szél.Nem akarok én belelátni semmit,se a témában érdemben vitázni.Nyilván egy tudományos munkatárs írta a cikket,aki láthatóan és szándékosan hagyott ki részeket,a tájékoztatás rovására.A miértjére lennék kíváncsi,mert ez egészségtelen. Az egyik belelát,a másik eltitkol,jobbos balos,blabla bábeli zűrzavar.Mind ez a tudás rovására.
2013. szept. 16. 14:59
 7/14 rajcziz ***** válasza:
Szerintem az az egészségtelen, ha mindenben valami hátsó tartalmat látsz. Azt pedig, hogy miért nincs szó a cikkben a rovásírásról (bár még mindig nem tudom, szerinted milyen nagy hatást gyakorolt a magyar nyelv fejlődésére), talán kérdezd meg a wikipédián (valamelyik kocsmafalon vagy a cikk vitalapján).
2013. szept. 16. 15:02
 8/14 A kérdező kommentje:
Azt nem tudom,hogy milyen hatást gyakorolt a fejlődésére,azt viszont tudom a történelméhez hozzátartózik.(!egy ideje!)A cikk írója valószínű ,még akkor szívta magában a tudást,mikor még ez tabu volt.Ő csak tudat alatt fél a megítéléstől,a trottyos bácsi az akadémián viszont nem hajlandó feladni élete mondani valóját (mert akkor nem érne semmit az egész)Generációs problémák ezek.Az is,hogy te még mindig a rovásírás létjogosultságát keresed,és nem azt miért hagy ki a magyar szerkesztő(elegánsan) olyan részeket,amit egy külső szemlélő fontosnak lát.Valakinek a a kocsmafalra kell mennie,valakinek meg nyugdíjba.
2013. szept. 16. 15:37
 9/14 rajcziz ***** válasza:

Hát, nagyjából annyira tartozik hozzá a magyar nyelv történelméhez a rovásírás, mint a latin betűs írás.

"A cikk írója valószínű ,még akkor szívta magában a tudást,mikor még ez tabu volt.Ő csak tudat alatt fél a megítéléstől,a trottyos bácsi az akadémián viszont nem hajlandó feladni élete mondani valóját (mert akkor nem érne semmit az egész)"

Méghogy nem akarsz semmit sem belelátni!

"te még mindig a rovásírás létjogosultságát keresed,és nem azt miért hagy ki a magyar szerkesztő(elegánsan) olyan részeket,amit egy külső szemlélő fontosnak lát."

Nem keresem én a létjogosultságát. Sosem vitatnám el, hogy része kultúránknak, illetve a magyar írásosságnak, és ezen keresztül részben a magyar nyelv történelmének is. És a mondatodban már ott van a válasz: hogyan is írhatna egy ember olyanról, amit egy "külső szemlélő" fontosnak lát, ha nem tudja, hogy mit akar az a bizonyos külső szemlélő. Talán felvetéseidet megoszthatnád a Wikipédia szerkesztőivel (ha te már nem akarod pótolni a hiányosságokat) ahelyett, hogy itt panaszkodsz olyanoknak, akiknek semmi köze az adott projekthez.

2013. szept. 16. 15:55
 10/14 A kérdező kommentje:
:)Nem érdekel a hiánya,legalábbis nem erre akartam kihegyezni a kérdést.A hiányának az oka már érdekes lehet.A jelenség más témánál is felelhető.,sőt az élet bármely terén találkozhatunk vele.Remélem az Isten jó egészségben tart ahhoz,hogy meglásd 20 év múlva menyire nem lesz szükség kocsmafalakra,és mennyire érvényét veszti az ilyen párbeszéd.A következő szerkesztőt már nem fogja semmi gátolni,sem belső,sem külső ok,hogy teljes cikket írjon.Túl sokan "látunk bele dolgokat",és túl sokan mondják,hogy belelátunk dolgokat.Véleményem szerint ez azért van,sok más ellentét mellet,mert óriási szakadék van a generációk mentalitása között.Ebből a szempontból óriási jelentősége van ennek a kis cikknek.
2013. szept. 16. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!