Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Állító vagy felszólító mondat...

Állító vagy felszólító mondat az alábbi? "Arra kérem, hogy fentieket megfontolni szíveskedjen. "

Figyelt kérdés

Vitába keveredtünk egy társaságban. Azt mondták, hogy ez felszólító mondat és a magyar nyelv szabályai szerint felkiáltójel illik a végére. A pont manapság csak anglicizmus.

Én azt mondtam, hogy ez egy alárendelő összetett mondat és az "arra kérem" - tagmondat szerint állító... Szerintetek?

2009. okt. 27. 14:05
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

21.51! Iratkozzál vissza az általános iskolába! És ne nagyképűsködj! Ahelyett pedig, hogy itt helyesírási kérdésekben osztod az észt, olvasgasd a helyesírási szabályzatot!

Egyébként most én is azt tettem, és a magam számára is meglepő következtetésre jutottam az idevágó 242. paragrafus olvastán: "A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható)főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Javaslom, ne üsse bele az orrát!

16.59

2009. okt. 30. 09:16
 12/13 A kérdező kommentje:

09.16, utolsó hozzászólónak:

Ez elgondolkodtatott, köszönöm a hozzászólást. Tehát akkor felkiáltójel is tehető mégis, merthogy a mellékmondatban van a lényegi tartalom?

2009. okt. 30. 21:53
 13/13 A kérdező kommentje:
de azért, senkinek a véleményét nem köll leszólni, én örültem, hogy párbeszéd volt, nem kell mindenben mindig egyetérteni, ettől vagyunk színesek. És ezek szerint, ez a dolog, amiről azt hittem én is, hogy egyértelmű, csak a megfelelő szabályt kell felütni, mégsem teljesen fekete-fehér...
2009. okt. 30. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!