Állító vagy felszólító mondat az alábbi? "Arra kérem, hogy fentieket megfontolni szíveskedjen. "
Vitába keveredtünk egy társaságban. Azt mondták, hogy ez felszólító mondat és a magyar nyelv szabályai szerint felkiáltójel illik a végére. A pont manapság csak anglicizmus.
Én azt mondtam, hogy ez egy alárendelő összetett mondat és az "arra kérem" - tagmondat szerint állító... Szerintetek?
21.51! Iratkozzál vissza az általános iskolába! És ne nagyképűsködj! Ahelyett pedig, hogy itt helyesírási kérdésekben osztod az észt, olvasgasd a helyesírási szabályzatot!
Egyébként most én is azt tettem, és a magam számára is meglepő következtetésre jutottam az idevágó 242. paragrafus olvastán: "A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható)főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Javaslom, ne üsse bele az orrát!
16.59
09.16, utolsó hozzászólónak:
Ez elgondolkodtatott, köszönöm a hozzászólást. Tehát akkor felkiáltójel is tehető mégis, merthogy a mellékmondatban van a lényegi tartalom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!