Állító vagy felszólító mondat az alábbi? "Arra kérem, hogy fentieket megfontolni szíveskedjen. "
Vitába keveredtünk egy társaságban. Azt mondták, hogy ez felszólító mondat és a magyar nyelv szabályai szerint felkiáltójel illik a végére. A pont manapság csak anglicizmus.
Én azt mondtam, hogy ez egy alárendelő összetett mondat és az "arra kérem" - tagmondat szerint állító... Szerintetek?
Állító, mivel ez nem más, mint egy beszéd-aktus - vagyis konkrétan kimondod vele azt, amit teszel: megkéred valamire, és ezt szavakba is öntöd. Nem szólítod fel rá - épp ez a lényeg -, mivel ez egy kedves-selymes-illedelmes, udvarias formula, amivel csak _kéred_, hogy ugyan legyen már kedves fontolóra venni, a módot talál rá. Nem kötelező, de lekötelezne, ha megtenné.
Szóval állító, semmiképpen sem felszólító.
Igen, én is az utolsó hozzászóló érvét mondtam: az, hogy "kérem", az egy állítás, épp olyan, mint hogy "eszem".
A vitapartnerem pedig épp úgy érvelt, mint az első hozzászóló.
nem egyértelmű tehát, ahogy látom.
Ott a felszólító mód jele...
szíveskedJJJen
ergo ez egy felszólító mondat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!