Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban mikor használunk...

Angolban mikor használunk THOU-t YOU helyett?

Figyelt kérdés

És mikor mondjuk hogy THOU WAST/WERT you was helyett, vagy THOU ART you are helyett?

A Moby nevű zenekar egyik számában (Lift Me Up) találkoztam vele először:

Plain talking (plain talking)

Has ruined us now (has ruined us now)

You never know how (you never know how)

Sweeter than thou (sweeter than thou)

Ez szleng, nyelvjárás, régies nyelvezet, szépirodalmi nyelv vagy mi? Mikor használjuk?

2009. okt. 3. 22:04
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

A tudásom, és a neten történő keresgélés után erre jutottam.

Szóval az angolban nincs a 2. személynél többes szám, hanem ez a két lehetőség volt.

A thou informális, azaz a tegező változat, a ye pedig a formális, azaz magázó. A ma használatos you, a ye, azaz a te tárgyesetes változata. Tehát a you eredeti jelentése téged.

Egyébként örülök neki, hogy ez kiveszett az angol nyelvből, mert eléggé megbonyolította volna. Például:

Te: Thou

Téged: Thee

Tiéd: Thy/Thine (A Thine-t akkor használták, ha az utána következő szó első betűje magánhangzó.)

Mindemellett a szavak ragozásába is bekavart volna:

to know: thou knowest, thou knewest

to drive: thou drivest, thou drovest

És a durvábbak:

to be: thou art (vagy thou beest), thou wast

to have: thou hast, thou hadst

to do: thou dost, thou didst

Sok más érdekesség:

[link]

(A második táblázatban nagyon jól látható, hogy régen mennyi hasonlóság volt a némettel, és mára hogy eltávolodott a két nyelv.)

2009. okt. 4. 00:28
 22/28 anonim ***** válasza:
35%
Viszont a kérdésre nem válaszoltam. Az angolban manapság soha nem használják a thou-t, ez olyan mint nálunk például a "vala".
2009. okt. 4. 00:30
 23/28 anonim ***** válasza:
00:30 - Használják, még ha nem is a hétköznapi beszélt nyelvben, a zenében viszont igen.
2009. okt. 4. 00:32
 24/28 anonim ***** válasza:

Hát igen. Ez úgy tűnik az általános germán nyelvtan.

A németben még ma is hasonló van, ha jól tudom, de az angolok úgy néz ki elhagyták.

Talán már ebben is jelentős szerepet játszottak a gyarmatokról érkezők, akik leegyszerűsítették a nyelvet és ez terjedt el. Ez a modern angolra igaz, de attól még ne vegyétek készpénznek hogy ezért veszett ki a thy/thou, mert csak következtetek.

Amúgy valószínű csak az irodalmi, vagy a nagyon emelkedett nyelvben használják.

2009. okt. 4. 00:36
 25/28 anonim ***** válasza:
Szépirodalmi szöveg valszeg, a nyelvi hatások (francia, dán, kelta, stb,) És a sok használó távol az anyországtól. Nagyon sokat változott azóta a nyelv pl. anyelvtani esetek is eltűntek, amit hadd ne mondjam, SHkespeare előtt volt csak. Állítóllad egy két évszázad óta még jobban leegyszerűsödik a nyelv.
2009. okt. 6. 20:04
 26/28 anonim ***** válasza:
Hú, miket meg nem tudok :) Valahogy sose foglalkoztam a régies angol nyelvvel, de most egészen kedvet kaptam hozzá :) Köszönöm, hogy feltetted a kérdést, főleg a válaszok miatt, de ha nem kérdezed meg, sose mélyedek bele ezekbe a régies változatokba, és akkor most szegényebb lennék ismeretileg :) Tök jó, én ezt meg akarom tanulni!! És asszem meg is fogom :D
2009. okt. 6. 20:50
 27/28 anonim ***** válasza:
100%
A 00:28-as válaszoló jól összefoglalta a dolgokat. Tényleg Shakespeare korabeli angol, sőt, ott még úgy kérdezték hogy "do you have", hogy "hast thou", mint németül a "hast du". lehet hogy nem így van de én így tudtam :)
2009. okt. 9. 23:15
 28/28 anonim ***** válasza:
100%

Ja

Mindkettő germán nyelv, úgyhogy azonosak a gyökereik. Max. más irányba fejlődtek.

2009. okt. 9. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!