Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Amelyik nyelv beszélőinek...

Amelyik nyelv beszélőinek körében felszámolták az analfabetizmust, az a nyelv abbamarad változni?

Figyelt kérdés

Régebben olvastam valahol egy elméletet, miszerint, ha egy nyelv beszélőinek körében általános dologgá válik az olvasás, írástudás, onnantól kezdve a nyelv megszűnik változni és megmarad abban az állapotában.

Lehet benne igazság, mert az utóbbi 100 évben pl. a legtöbb nyelv nem sokat változott, ti mit gondoltok?

2013. máj. 20. 01:04
 1/5 anonim ***** válasza:
Ezt nem hinném, mint ahogy azt sem, hogy az elmúlt 100 évben nem változott a nyelv (akármelyik).
2013. máj. 20. 04:12
 2/5 hollófernyiges ***** válasza:
Változni változik, de a lokális nyelvjárások idővel kipusztulnak, a nyelv az irodalmi standardhoz fog központosulni.
2013. máj. 20. 06:56
 3/5 anonim ***** válasza:

" az utóbbi 100 évben pl. a legtöbb nyelv nem sokat változott"

Nem tudom, TE hol élsz, de majd minden nyelv - legalább is amiket ismerek - nagyon sokat változott az elmúlt 100 évben söt az elmúlt 50-ben is.

2013. máj. 20. 07:41
 4/5 anonim ***** válasza:
Ebben lehet valami, logikusan hangzik, főleg amit az egyik válaszoló írt, hogy eltűnnek a tájnyelvek, mert közelítenek az irodalmi sztenderdhez. Viszont szerintem változik a nyelv, csak más a változás jellege. Szerintem az internet és az okostelefonok megjelenésével rengeteget változik az írott nyelv, ami hatással van a beszélt nyelvre is. Megfigyeltem magamon, hogy azt a szót, amit neten, írásban rövidítek, azt elkezdem beszédben is elharapni. Vagy még olyan változást is el tudok képzelni, hogy mivel írásban próbálunk minél kevesebb szóval minél több információt átadni (ne kelljen sokat írni), ezért lehet, hogy a beszélt nyelv is elkezd minél 'időtakarékosabbá' válni. De ez csak az én agyszüleményem..
2013. máj. 20. 10:47
 5/5 anonim ***** válasza:

Dehogynem, változik, csak most már több nyelvváltozat él egymás mellett.

Ha fejlődik a technológia, változik a divat, fellőnek egy műholdat, kellenek az új szavak. Igaz, a nyelvtani változások a szóbeli nyelvből gyűrűznek be az írottba. Nem áll meg a változás, csak lelassul.

2013. máj. 20. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!