Tanúl valaki arabul, szerintetek nagyon nehéz nyelv?
Én tanultam, de pár hét volt az egész. Kíváncsiságból kezdtem el, és nagyon nehéznek tűnt már a legeleje, így nem folytattam. De eddig mindenkitől azt hallottam, hogy vannak nyelvek, melyeket csak akkor tud az ember megtanulni, ha van iránta fanatizmusa. Szerintem az arab is egy ezen nyelvek közé tartozik.
Odáig egy dolog, hogy ellenkező irányba írnak-olvasnak, hamar hozzá lehet szokni, de minden betűnek három írásmódja van (igaz, nagybetűjük nincs) aszerint, hogy a szó elején, közben, vagy a végén helyezkedik el. Mássalhangzós írás, 28 mássalhangzó és 3 magánhangzójuk van, de a magánhangzókat csak beszédben használják. És mivel írásban hiányzanak ezek a magánhangzók, egy szót csak akkor tudsz kiolvasni, ha már tanultad. Itt nincs olyan, mint mondjuk az angolban, hogy megtanulod, hogy a th a pösze f. Minden mássalhangzó kiejtése attól függ, hogy van-e utána magánhangzó, és ha igen, akkor melyik. Ezt pedig csak akkor tudod, ha ismered a szót, vagy akkor tudod kikövetkeztetni, ha már magas szinten beszéled.
Két forma van E/2., E/3., T/2. és T/3. személyben is, vagyis másképp kell mondani minden mondatot, attól függőben, hogy éppen fiú(k)nak vagy lány(ok)nak szól, amit mondasz. Van egy hangsúlyjelölő betűjük, a hamza, amit hétköznapokban nem használnak, csak kezdő nyelvtanulók (meg persze a Korán szövege), viszont hamzák nélkül előfordul, hogy még egy arab anyanyelvű se tudja, hogy épp mire gondolnak. És vannak szavak, melyeket másképpen ejtenek például Irakban, és másképpen Marokkóban. Meg persze eléggé eltér az irodalmi és a hétköznapi nyelv. Nem tudnám egyik nyelvcsoportba se besorolni, pedig rengeteg nyelvet elkezdtem már tanulni érdeklődésből. Talán a héber az, ami hasonlít rá néhány nyelvtani dologban.
:D !trks kS !rjh th ,lkdr gdnm gm njpl kz h,lvzS
Itt már írtam róla: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Hát, ez igazán becsülendő, hogy nekiállsz ennyi idősen nyelvet tanulni :) Van egy ismerősöm, aki 80 éves és franciául tanul, elmondása szerint azért, mert nem akar megkukulni :)
Az arabról meg annyit, hogy nem olyan tragikus ám a nyelv, mint ahogy az első válaszadó leírta. Igaz, énis csak pár hete tanulom, de eddig tisztán látok, és ha ki vannak téve a magánhangzó jelölésére szolgáló kis jelek, akkor nem nehéz elolvasni :) Az íráshoz tényleg hozzá kell szokni, de ez pár nap alatt menni fog :)
A nemekről annyit, hogy ha a szó ة (taa' marbuuTa)-ra végződik, akkor az a főnév nőnemű, a többi általában hímnemű.
A szavakat pedig érdemes magánhangzó-jelek nélkül tanulni, van pár szó, amikhez nem is szükséges, ugyanis van 3 betűjük, amely ha a szavak közepén áll, hosszú lesz az a magánhangzó, ez az
و (ezt ú-nak vagy ó-nak ejtik)
ا (ezt dialektus szerint a-nak vagy e-nek)
ي (ezt pedig i-nek)
Viszont ezek jelölhetnek mássalhangzókat is. A legfelső waaw jelöl w-t, a legalsó yaa' pedig jelöl j-t.
Vannak egyébként különböző dialektusok: egyiptomi, marokkói, öböl-arab, szudáni, iraki, stb stb..és azt kell ezekről tudni, hogy baromira nem értik meg egymást. A legismertebb és a legmegértettebb az egyiptomi verzió, amelyet a többi arab megismert filmekből, zenékből. Azonban van egy közös nyelvük, ezt nevezik irodalmi arabnak, vagy MSA-nak (Modern Standard Arabic). Köznyelvben nem használják, nem beszélik, azonban az újságok, a hírek, a rádió irodalmi arab nyelven van. A Korán klasszikus arab nyelven íródott, nem irodalmi nyelven.
Nehézségben pedig állítólag az MSA a legnehezebb, amit nem is igazán csodálok, azután az öböl-arab, és az egyiptomit "egyszerűbb" tanulni. Viszont én az MSA-val (fusHa) kezdtem, és majd szépen lassan áttérek az egyiptomira :)
Egyébként van anyagom a fusHa-ra és az egyiptomira, ha úgy gondolod és nem ijesztettek el túlságosan a tények, akkor szívesen küldök :)
Sok sikert egyébként :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!