Miért mondja mindenki, hogy az összes szláv nyelv ronda?
Jó kérdés! Én folyamatosan járom Európát, így hallom a szláv nyelveket is. A lengyelt, szlovákot, cseh nyelvet felismerem, a lengyel nekem is rondának tűnik, a rengeteg "s","cs","zs","dzs" torlódása miatt. A szlovák már kissé lágyabb, a cseh nyelvet meg kifejezetten szeretem hallgatni.
A szerb, horvát, szlovén nyelveket ritkábban hallom. Na meg az oroszt is, de azt tanultam még iskolás koromban, az is kemény nyelv számomra.
Én legtöbben szlovákot hallok... hát nagyon ronda!!! rengeteg az oda nem illő mássalhangzók torlódása, akár négy-öt-hat!
Íme egy szlovák mondat, amiben még magánhangzó sincs:
Strč prst skrz krk
Igazából a szláv nyelvek meglehetősen dallamosak a többi európai nyelvhez képest. Valószínűleg azért tűnnek sokaknak keménynek és rondának, mert távol állnak a magyartól.
Utolsó:
"rengeteg az oda nem illő mássalhangzók torlódása" - hát azért nehogy már egy nyelvet elkezdjünk kritizálni, pláne úgy, hogy oda nem illő torlódás. Az az adott szó és kész. A példa pedig, amit mondtál... hát, ilyen alapon azt is mondhatjuk, hogy a magyar teljesen nyelvtörő nyelv, mert hát nem minden szarka farka tarka...
"rengeteg az oda nem illő mássalhangzók torlódása"
Csak mondanám, hogy ez a "Strč prst skrz krk" mondat fonológiailag totál rendben van, még úgy is látszik, hogy nem tudok csehül/szlovákul egy szót sem. Azért tűnik oda nem illőnek, mert a magyarban nincsenek szillabikus (szótagalkotó) mássalhangzók, de hát ilyen a nyelv, ezen nincs mit csodálkozni. Ha lennének a magyarban, ez sem lenne furcsa. Az meg, ha valakinek nem tetszik, a saját dolga.
azért az utolsóval közölném, hogy ez csak arra felé használatos /tájszólás/... és ilyen szó az írott szlovák nyelvben nincs....
és hát legtöbben a szlovákot szidjátok, úgymond... de, ha úgy vesszük én se szívlelem... a magyar fülemnek a cseh és az orosz tűrhetőbb, lágyabb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!