Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van olyan nyelv, ami az időt...

Van olyan nyelv, ami az időt úgy fejezi ki, hogy pl.6.40 helyett olyat mond, hogy 7 óra 40 perc vagy hasonló?

Figyelt kérdés
Tehát elmondj, hogy hány perc telt már el abból az órából, de nem az előtte lévő utolsó egész órát mondja ki, hanem a következőt.

2013. ápr. 12. 21:46
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nem, mert ennek igy semmi értelme sem lenne. Legfeljebb olyan lehetne, hogy 7 óra lesz 20 perc múlva.
2013. ápr. 12. 21:55
 2/12 anonim ***** válasza:
60%
kutya legyek ha értem
2013. ápr. 12. 21:55
 3/12 anonim ***** válasza:
Hogymi?!
2013. ápr. 12. 22:11
 4/12 anonim ***** válasza:

A kérdezö úgy gondolja, hogy a 6 óra 40 percet úgy fejezné ki valamilyen nyelv, hogy a 7. órából eltelt 40 perc és ezt 7:40 formában irnák le.

De ennek semmi értelme sem lenne, ilyen nyelv nincs.

2013. ápr. 12. 22:14
 5/12 A kérdező kommentje:

Igen, az utolsó nagyjából levette a lényeget, azt leszámítva, hogy természetesen nem írnák 7.40-nek a 6.40-cet. Szóban viszont úgy mondanák.

Pl. az angolok azt, hogy fél öt, úgy mondják, hogy half 4. Nekünk furának tűnik, ahogy ők mondják, nekik pedig az tűnik furának, ahogyan mi. Mert mi arra gondolunk, hogy félig van már 5 óra, ők meg a féllel múlt 4-re gondolnak.

Ebből a logikából kiindulva gondoltam, hogy lehetnek más nyelvek illetve kultúrák, ahogy ugyan számmal leírva ugyanúgy néz ki az a bizonyos időpont, de teljesen másként fejezik ki.

2013. ápr. 13. 10:10
 6/12 anonim ***** válasza:
áljunk meg egy kkcsit kérdező az angolok úgy mondják a fl ötöt hogy "half past five" vagyis féllel múlt 4 vagyis fél 5 tehát innen már az egész gondolatmenet hinás
2013. ápr. 13. 21:59
 7/12 anonim ***** válasza:
hát..bajok vannak, ugyanis a fél5 az "half past four"
2013. ápr. 13. 22:12
 8/12 anonim ***** válasza:

"áljunk meg egy kkcsit kérdező az angolok úgy mondják a fl ötöt hogy "half past five" vagyis féllel múlt 4 vagyis fél 5 tehát innen már az egész gondolatmenet hinás"

Nagyon nem...

5 óra: Five o'clock

Negyed hat: Quarter PAST five (azaz negyeddel múlt öt óra)

Fél hat: Half PAST five (vagyis féllel múlt öt)

Háromnegyed hat: Quarter to six (vagyis negyed óra hatig)

Ez a helyes.

2013. ápr. 13. 22:25
 9/12 anonim ***** válasza:
half past four a fél 5 bocsánat csak elírtam de erre gondoltam a gondolatmenetemből látszik
2013. ápr. 13. 22:36
 10/12 A kérdező kommentje:

Hát lehet, hogy ti így tanultátok az iskolában (és valóban így helyes), de én Angliában élek és a környezetemben fél öt az half four az angolok szájából.

De ezen nem vitatkoznék senkivel. Arra utaltam, hogy vannak nyelvek, ahol máshogy fejezik ki ugyan azt a dolgot. Például ahogy a fenti példa is mutatja, hogy mi fél ötöt, ők meg féllel múlt négyet mondanak.

De az eredeti kérdés az volt, hogy amikor nem kerek negyedek és felek vannak, akkor van-e olyan nyelv, ami pl. azt mondja, hogy a 7-ből már negyven perc eltelt ahelyett, hogy 6 óra múlt negyven perccel?

2013. ápr. 17. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!