Melyik nyelvet tanuljam?
Nem tudom eldönteni, hogy dánul tanuljak-e, vagy franciául.
Angolul és olaszul már beszélek, és egy kicsit németül is, úgyhogy mindkét nyelvből megértek egy kicsit, igazából nem az számít, hogy melyik a nehezebb.
Dániát nagyon-nagyon szeretem, a dán embereket is, a nyelvet is, viszont jártam ott, és mindenki nagyon jól beszél angolul, sőt, valaki, aki ott élt 20 évet mondta nekem, hogy jobb szeretnek angolul beszélni a külföldiekkel.
A franciát is gyönyörű nyelvnek tartom, a kultúrájuk is érdekel, és a nevelőapám (félig francia, félig olasz volt) akit nagyon szerettem, mindig szerette volna, ha megtanulok franciául. Ő sajnos meghalt, de úgy érzem, hogy tartozom neki ezzel.
Szóval nem tudom :D Nektek mi a véleményetek? (Bocsi, hogy ilyen hosszú lett :))
A dán rohadt nehéz, mármint a kiejtés, és hogy megértsd, amit beszélnek. Még afranciánál is nehezebb, pedig tényleg szép nyelv. De az igazi gond, hogy nehezen tanálsz tananyagot, tanárt, tanfolyamot.
Persze lehet midnkettő.
Amelyikhez jobban húz a szíved. De akár mindkettőt is tanulhatod.
Én svédül tanultam, azzal a dán nyelvtanilag egy szinten van, a kiejtése az, ami nehezebb (viszont nem található meg benne a svédre jellemző tonalitás, ami miatt pedig könnyebb is a maga módján). Svédül 3 év alatt felsőfokra lehet jutni, gyanítom, dánból is. BÁr ez a franciára is igaz.
Köszi a válaszokat :)
Utolsó válaszoló, az az igazság, hogy dánul szívesebben tanulnék. Igazából mindkettőt szeretném, de egyszerre csak egyet.
A svédek is nagyon jól tudnak angolul, téged hagytak svédül beszélni? Közben arra gondoltam, hogy azt mondom majd, hogy nem beszélek angolul, vagy egyszerűen megkérem őket, hogy beszéljünk dánul.
Hát persze, nagyon jól tudnak angolul (egyszer még egy kis 80 éves nénike is megszólalt nekünk angolul:)), de a bokájukat összerosálják, ha svédül beszélsz velük, és külföldi vagy. Irtó kedvesek egyébként is, de ha svédül szólsz hozzájuk még 5x annyira. Hagynak beszélni :)
Valószínűleg a dánokkal is így van. Egyébként ha az áll közelebb a szívedhez, válaszd azt. Szerintem ez a legfontosabb egy nyelvnél. És ha a szakmai oldalt nézzük: BP-n elég sok dán nyelves állás van, hiszen a gyógyszeripar nagyrészét a dánok birtokolják, vannak dán cégeink is, nem is kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!