Nem, de azért nem is túl könnyű. Meg, hogy neked mi nehéz és mi nem, azt csak te tudhatod. Én úgy fogtam bele, hogy angolul már tudtam, ezért sok olyan elem (főleg a nyelvtanban), ami a magyarban nincs meg, angolból már többé-kevésbé ismerős volt - enélkül nem tudom, mennyivel lenne nehezebb. Hogy az újlatin nyelveknél nehezebb-e, azt nem tudom, mert egyiket sem tanultam.
Én azt javaslom, ha érdekel, vágj bele, aztán meglátod.
2013. márc. 2. 14:06
3/7 anonim válasza:
Angolul, németül, olaszul és latinul is tanultam. Utóbbit ráadásul csak szaknyelvként, nem a klasszikus, irodalmi latint. És, ha nagyon őszinte akarok lenni, a 4 nyelvből nekem a latin volt a legnehezebb. Lehet az is közrejátszott, hogy fél év alatt kellett heti 1x másfél órában megtanulnunk annyit, mint más 2-3 év alatt, de nálam a nyelvtan az valami borzadály volt. A németben is több logikát találtam, ráadásul állandóan összekevertem az olasszal :( persze ezzel nem elijeszteni akarlak, de szerintem egy angolnál, olasznál mindenképpen nehezebb a nyelvtana. Egyébként viszont szép dolognak tartom, ha valaki érti is és beszéli is a tudomány két alapnyelvét, a latint és az ógörögöt.
2013. márc. 2. 21:57
4/7 anonim válasza:
Nehéz, de nem annyira, mint mondják. Ha tetszik, és motivált vagy, akkor különben is megtanulod. Ha nem, akkor úgysem fog menni.
2013. márc. 3. 20:00
5/7 anonim válasza:
Ha van nyelvérzéked és kitartásod, akkor nem nehéz. Mindenesetre nagyon hasznos a legtöbb újlatin nyelv megtanuásánál!
És van egy előnye: nem változik, nyelvtana nem alakul át úgy, mint ahogy a mai, beszélt nyelvek változnak.
Nekem sokat segített a francia nyelv elsajátításában!
2013. márc. 3. 20:39
6/7 anonim válasza:
Angolul tudok, némettel ismerkedő szintem vagyok 10 éve, így nekem nagyon szimpatikus a latin nyelv, aminek az irodalmi változatát tanulom fél éve, heti egy órában.
A ragozási táblázatok nem kellemesek, van benne egy-két csavar, de a kedveled, nyugodtan vágj bele. :)
2013. márc. 5. 12:41
7/7 anonim válasza:
elég nehéz, és igaza van, aki azt mondja, h össze lehet keverni az olasszal. én nem szakmai latint tanultam, szóval elég rendesen bele kellett mélyednem a nyelvtanába. nagyon sok kifejezést használ(t)ak, ezeket nehéz megtanulni, és még nehezebb fordítani. de ha van benned kellő lelkesedés, elszántság és szorgalom, akkor nem lehetetlen..
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!