Ha kiköltözik vki külföldre kb. mennyi idő míg "ráragad" a nyelv?
Függ attól, hogy az illető mennyi idős, attól, hogy tanulta-e már korábban (vagyis van-e alapja), mennyire fogékony az adott nyelvre, mennyire mozog adott nyelvi közegben (egyik nagynéném kint volt USA-ban, de ő magyarlakta területen élt, nem volt szüksége más nyelvre)... Ezek talán a legfontosabbak.
Egy példát, hogy miért írtam az életkort. Keresztanyám a kisfiával kiment Svédországba (munka), kb. 4 éve vannak kint, a kisfiú idén 8 éves, és rá, gyerekként nagyon gyorsan ragadt a svéd nyelv, hamarabb tanulta meg, mint az anyja, és ma már anyanyelvi szinten beszéli (a magyar mellett).
Hát erre nincs általános képlet. Egy haverom svédországban dolgozik már két éve, de csak az alap dolgokat tudja elmondani, mondatokban nem tud beszélni.
Viszont nemrég találkoztam egy holland csajjal, aki egy éve él Magyarországon, és elsőre fel sem tűnt, hogy nem magyar, azt hittem, csak kicsit beszédhibás, de az sem volt feltűnő, amúgy szebben beszélt, mint sok magyar. Pedig mint tudjuk, a magyar nagyon nehéz nyelv.
Nem ragad rá senkire semmilyen nyelv, ha aktívan nem törekszik az elsajátítására. (Ha valaki kimegy zöldséget szedni vagy mosogatni Angliába, és egész nap csak edényekkel/zöldségekkel "kommunikál", munkaidő után pedig a többi vendégmunkással lóg, akkor ráragadhat némi lengyel vagy román szleng, de más nem. Kommunikációt igénylő munkakör, a helyiekkel való kommunikáció, művelődést vagy tanulást is magában foglaló szabadidőtöltés esetén az ember megtanulhat egy idegen nyelvet (tehetségesek 1-2 hónap, kevésbé tehetségesek 2-3 év, rossz nyelvérzékűek igazából egy élet alatt sem).)
A külföldi tartózkodás rövid, néhány hónapos távon akkor hasznos, ha már amúgy is tudod a nyelvet, de gyakorolni kell. Ez különösen az élő beszéd hallás utáni értésére vonatkozik. Annak gyakorlására a külföldi tartózkodás különösen alkalmas, sőt egyedül alkalmas. Másra nem nagyon hasznos.
A kosz ragad, a nyelv nem annyira. Tudod ha van egy bizonyos alapod, mondjuk minmum középfok, akkro oké, arra tudsz értelmesen rászedni, de csak úgy kiesni valahova és majd rámragad alapon nem működik ez, hidd el. Legalábbis mindig nagyon hibásan fogod beszélni, ha egyszerűen nem vagy tisztában a nyelvtani alapokkal, még akkor is, ha idegen számára tűnhez hű de folyékonynak, ez nem így működik.
Tudod a nyelv "ráragadása" gyerekkorban is csak kb 6-7 éves korig megy, utána már nem tudja elfogadni anyanyelvként, csak kemény tanulással. Ez meg nyelvpszichológiai tény. Tudod, ismerek én nem egy embert, aki ahog yte is akarsz, "kiesett" adott országba, hogy majd ráragad, hát persze, olyannyira ráragadt, hogy 3 év után egy középfokút nem tudott letenni, és én is hanyatt dobtam magam, habár egy külső, hozzá nem értőnek biztos nagyon lenyűgöző volt a folyamatossága, csak hát kár, hogy minden mondatban volt 5 hiba.
Szóval hidd el, nem megy az úgy, max úgy, ha kint nyelviskolába jársz, de még úgy se az igazi, mert felnőttként bizony anyanyelvi szempontból tudsz csak nagyon sok nyelvi jelenséget megérteni, azaz erre mondtam, hogy X szintig kellene rendelkezned alapokkal, aztán ha utána mész ki, az már más.
(egy nyelvész)
Ha komolyan ki akartok menni, akkor elöször is utánna kell nézni, hogy fogadnak-e (mert Ausztáliában elég szigorú szelektálás van) és feltétlen intenziven tanulni már otthon a anyelvet, mert ott nem az irodalmi angolt beszélik és elején nagyon nehéz megérteni még annak is, aki rendesen tudja a nyelvet.
Nyelvtudás nélkül nem is érdemes próbálkozni - és a nyelv nem RAGAD senkire, meg kell érte dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!