Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Nektek mi a véleményetek a...

Nektek mi a véleményetek a szlovák nyelvről?

Figyelt kérdés

Szerintem nagyon ocsmány nyelv. Régebben szerettem, még alsó tagozaton. Most meg már nagyon nehéz. Nagyon rosszul tanítják, tele van sok felesleges nyelvtani dologgal, és a tanárnak áll feljebb ha nem tudunk valamit. Szóval nektek mi a véleményetek erről a nyelvről? (azért írtam ide a kérdést, mert ebbe a kategóriába sokan járnak)

Ja és sajnos Szlovákiában élek. :-( Mindig is Magyarországon éreztem otthon magamat ha ott jártam, és ez így is marad. Mégis sokan le akarnak arról beszélni, hogy majd felnőtt koromban oda költözzek.

2013. jan. 24. 17:34
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

Együttérzek veled Kérdező. :( Sajnos néhány szemét politikus így döntött száz éve, hogy egy rakás őshonos magyar lakjon inkább Szlovákiában, mert ugye az mindenkinek húdejó lesz.

Ha teheted, mielőbb költözz át a határ másik oldalára, hogyha tényleg itt érzed magad jobban! Persze tény, hogy északi szomszédaink valamelyest jobban állanak gazdaságilag, de attól te nem fogod jobban érezni magad odaát.

A nyelvtanulásról meg hát... próbálj úgy hozzáállni, hogy nem a tanárodnak és nem is a szlovákoknak teszel szívességet, ha megtanulod, hanem magadnak! Megértem, hogyy utálod, de hidd el, a nyelvismeret a mai világban nagyon hasznos, akármelyik nyelv is legyen az. Próbálj a jövődre gondolni, mikor tanulod, mert jól jöhet még. Attól még nem kell szeretned a szlovákokat és nyugodtan jöhetsz hozzánk lakni :)

2013. jan. 25. 22:04
 22/32 A kérdező kommentje:
Gondolom ahhoz majd nem kell megszereznem a magyar állampolgárságot ha ki szeretnék költözni hozzátok.
2013. jan. 25. 23:18
 23/32 mustafa33 ***** válasza:
Kérdező, nem értetted mit írtam. Nem kell a magyarokra haragudnod. És nem téged reaboltak el, nem is engem. Olvasd újra ☺.
2013. jan. 26. 01:13
 24/32 mustafa33 ***** válasza:

kedves Rajciz, látom, hogy mégis hagyott nyomot. Ha nem veszed észre azt ami a szlovák újságokban van. Čaplovič megnyilvánulásaiban sem veszed észre? Akkor sem veszed észre, ha olyan hangnemben írnak rólunk, hogy "a magyarok már megint valamit akarnak"? Igen, a szlovákok többségben vannak Szlovákiában. De a járásokban nem lennének többségben, ha nem úgy alakítják azokat. A magyarlakta vidéken sem voltak soha többségben. Ma már igen. Mert úgy alakítják a politikát hogy így legyen. A beneš dekrétumok megerősítésében sem látsz kivetnivalót? Hogy az iskolákban még minmdig a jó szlávokról és rosz magyarokról tanulnak a gyerekek az is rendben van? Az ezeréves elnyomás hánytorgatása? Az állandó lojalitás megkérdőjelezése? Hányszor előhozzák, hogy a nagyapának magyarul kellet az iskolában az egyszeregyet tanulni. Micsoda igazságtalanság és elnyomás volt az. És? Nekem ugyanúgy az iskolában szlovákul kellet ugyanazt tudni. De ez ebben az esetben igazságos és jogos. Pedig ez nem igaz. Nem igazságos és nem jogos. Csak szükséges. És az nem mindegy. Egy magyarlakta faluban a szomszédal beszélgetve miért nekem kell nyelvet váltani, ha a társaságban megjelenik egy beköltözött szlovák, csakhogy ne érezze kirekesztve magát? Neki nem kellene megtanulni a helyi többség nyelvét?

Igen, a többségi nemzethez való alkalmazkodás követelményének feltétel nélküli jóváhagyása igenis szerviltiás.

2013. jan. 26. 01:31
 25/32 rajcziz ***** válasza:

Kedves mustafa33!

Kérlek, figyelmesebben olvasd el a válaszaimat. Egy szóval nem mondtam, hogy a szlovák médiában nincsenek magyarellenes megjegyzések! Azt mondtam, hogy nincs belőlük több, mint amennyi szlovákellenesség a magyar médiában.

Most Čaplovičról nem szeretnék szólni, nem akarok politizálni, de annyit elárulok, hogy nem pártolom a jelenlegi kormányt.

"Akkor sem veszed észre, ha olyan hangnemben írnak rólunk, hogy "a magyarok már megint valamit akarnak"?" Miért, ha egyszer akarunk valami újat, akkor mit írjanak? Tudod, ez pontosan az az eset, amikor mindenki azt látja bele, amit akar. Te ártó, rossz szándékot vélsz felfedezni, én egyszerű közlést, aminek stílusával a legtöbb olvasó megelégszik. Ki ne csinálná ezt?

"A Beneš-dekrétumok megerősítésében sem látsz kivetnivalót?" - mondtam én ilyet? Ezzel a szlovák értelmiség sem értett egyet. Sőt, szerintem ha végigkérdeznéd a szlovákokat, a fele azt sem tudnák, miről van szó. Ez az az eset, amikor néhány politikus alapján ítélnek meg egy nemzetet.

"Hogy az iskolákban még minmdig a jó szlávokról és rosz magyarokról tanulnak a gyerekek az is rendben van?" Érdekes módon én Szlovákiában jártam végig az iskolákat, és egyszer nem találkoztam ezzel (magyar iskolába jártam). OK, a szlovák tannyelvű iskolákban a történelmet szlovák szemszögből tanulják, de mi is a magyar szemszögből tanultuk. Természetes, hogy a szlovákok kihangsúlyozzák a Magyar Királyság alatti elnyomást, amiről mi érdekes módon egyáltalán nem tanultunk. Nyilvánvaló, hogy minden nemzet saját magát akarja fényezni a történelemben.

"Nekem ugyanúgy az iskolában szlovákul kellet ugyanazt tudni." - Nem tudom, milyen környéken éltél, de azért ma már egy magyar nemzetiségű gyerek járhat magyar tannyelvű iskolába, ahol egyedül a szlovák nyelvet tanulja szlovákul (már ahol).

"Egy magyarlakta faluban a szomszédal beszélgetve miért nekem kell nyelvet váltani, ha a társaságban megjelenik egy beköltözött szlovák, csakhogy ne érezze kirekesztve magát?" - senki sem kötelezhet erre. Az átváltás csak a te jóérzésedre, emberségedre van bízva.

"Neki nem kellene megtanulni a helyi többség nyelvét?" - Akár akarja, akár nem, az évek során valamennyire elsajátítja a magyar nyelvet.

"Igen, a többségi nemzethez való alkalmazkodás követelményének feltétel nélküli jóváhagyása igenis szerviltiás." - Én nem beszéltem ilyenről. Igenis, elvárom, hogy olyan közegben, ahol jogom van az anyanyelvem használatára, ott használhassam. Ahol viszont nincs rá lehetőségem, nem kezdek el hőbörögni azon, hogy nekem miért kell a "mocskos szlovákok" nyelvét beszélnem. Te lehet, hogy ezt szervilitásnak nevezed, én józan észnek, értelemnek.

Szerencsénkre a történelem rengeteg példával szolgál arra nézve, hogy hova vezet a nemzetgyűlölet. Nem is olyan régen, volt egy délszláv háború, aminek egyik elsődleges oka éppen ez volt. Szerencsére nálunk nem ilyen rossz a helyzet. De ha továbbra is a múltat fogjuk hánytorgatni, anélkül, hogy tanulnánk belőle, és a sebeinket fogjuk nyalogatni, nem jutunk előbbre.

Kifogásolod az ezeréves elnyomás felhánytorgatását. Te pedig azt a pár évtizedes elnyomást hánytorgatod fel. Most akkor miért is vagy különb tőlük ebben?

Egy dolgot megtanultam: néhány ostoba ember alapján nem ítélek meg egy egész nemzetet. De igenis, azt felháborítónak tartom, amikor egy csallóközi felnőtt magyar nemzetiségű szlovák állampolgár nem beszél szlovákul, okot adva ezzel a beszűkült gondolkodású szlovákoknak, hogy megvessék az egész magyarságot.

2013. jan. 26. 10:08
 26/32 A kérdező kommentje:
Légyszi ne egymás válaszaival törődjetek.
2013. jan. 26. 14:43
 27/32 anonim válasza:

A nyelv szerintem egyszeru, de nem olyan szép mint a magyar. Igazat adok, hogy tobb helyen rossz az oktatás ilyen téren, de minket nagyon jól tanít a tanárnonk (szerintem ritkaság ilyet kifogni). Megtanultam szlovákul hála neki és a szlovák barátaimnak. Ha Pozsony-Nyitránál lenne a hátárvonal, akkorothon éreznéd magad? Gondolkodj ezen.

Ha még mindig MO-hoz tartoznánk, akkor is ugyanazok a szlovákok laknák a városomban és ugyanazok a magyar barátaim lennének és a városom neve is ugyanaz maradna.

Szerintem az a bajod, hogy rossz tapasztalataid voltak a szlovákokkal. Van egy szlovák barátom, régóta ismerjuk egymást, magas, izmos és odamondja a véleményét. De van egy magyar haverom akinek akadozva megy a szlovák és vele mégis normálisan beszél, mivel tudja, hogy a gyerek nem tanult meg rendesen és nem kritizálja.

Még annyi, hogy én talán nem is országokban gondolkodom, hanem úgy gondolom, hogy a Csallóköz az otthonom, akárhova tartozzon is.

2013. jan. 26. 21:03
 28/32 mustafa33 ***** válasza:

Rajciz., így is lehet látni a helyzetet ahogy te látod. De ez nagyfokú indokolatlan jóindulatra vall.

Írod, hogy nem tudod milyen kĂrnyezetben éltem de, hogy ma már egy magyar nemzetiségű gyerek járhat magyar iskolába. Hát mint bizonyára (helyesírásomról) észrevetted, és szlovák iskolába jártam, méghozzá azért, mert német többségű városkában laktam, ahol "természetesen" csak szlovák iskola volt, a szomszéd magyar többségű faluban meg akkor szüntették meg a magyar iskolát (azóta ma már nincs 10 % magyar a faluban). Akkor még nem volt szokás autón hordani agyereket iskolába, ezért abba kellett járnom ami volt. És ne mond hogy ma minden magyar gyerek járhat magyar iskolába. Akkor nagyon nem ismered a mai helyzetet. Nézd meg mennyi iskolát szüntettek meg 10 - 20 év alatt. A maradékba pedig "biztonsági" okokból a "rasszista" magyar nem adja gyerekét.

Azt mondod, hogy az rendben van ha azt írják, a magyarok már megint valamit akarnak. rendben lenne, ha azt így írnák például: A magyarok megint nyelvi jogokat követelnek. De ha így írják: Maďari už zasa čosi chcú! (A magyarok már megint valamit akarnak), ez nem korrekt tuidósítás, ez tudatos hangulatkeltés olyasmi sugallása, hogy "ezek a telhetelen magyarok már megint valamit kitaláltak". Ez enm mindegy. De ha te így látod jónak, lelked rajta.

Írod, hogy kifogásolom az ezeréves elnyomás felhánytorgatását pedig én azt a pár évtizedes elnyomást hánytorgatom fell, akkor miben is különbözök tőlük?

Hát csak abban, hogy az az ezeréves elnyomás mese. Mert ugye hol volt ezer éve a szlovákság? Aztán meg ha az az elnyomás olyan lett volna, mint azt tanítják (nekem szlovák iskolában ezt tanították) akkor mára zsíros folt nem maradt volna belőlük (mint például a francia királyság nemzetiségeiből), a valóság pedig az, hogy néhány ezres nemzetségből 5 milliós nemzetté nőték ki magokat ezen elnyomás alatt. Ellenebn az énáltalam "felhánytorgatott" pár évtizedes elnyomás alatt bizony, egyharmadára fogyott a felvidéki magyarság (a testvérüket a ruszin népet pedig tizedére csökkentették ugyanazon idő alatt!) a "nadštandardné národnostné práva" (stenderden fölüli nemzetiségi jogok) által. Ez bizony nem ugyanaz.

Ami meg azt illeti, hol hogyan beszélünk, te ott beszélsz magyarul, ahol azt megértik. Én is. Ilyenformán, hogy magyarlakta vidéken először magyarul szólok, és akkor váltok szlovákra, ha szólnak, hogy nem értik (természetesen Liptovský Mikulášban nem, de Léván igen).

2013. jan. 28. 21:03
 29/32 rajcziz ***** válasza:

Nem mondtam, hogy minden magyar gyerek magyar tannyelvű iskolába jár. De mindegyiknek megvan a lehetősége, hogy járjon.

Az újságcikkekhez hozzátenném, hogy vannak olyan szlovák újságok is, amelyekben én ezt a fajta hangulatkeltéssel nem találkoztam. Lehet, hogy nem ezek a legolvasottabbak vagy épp a legismertebbek (bár mondjuk a SME lapjain nagyon ritkán lehet belebotlani), de mindenki előtt ott a lehetőség, hogy azt a lapot forgassa, amelyikkel egyetért. Ez a szabad sajtó előnye és egyben hátránya is.

Igazad van, szlovák nemzetről ezer évvel ezelőtt még nem lehetett beszélni, a 15-16. századra alakult ki, már ami az etnikai jelleget illeti. Ha nyelvében határozzuk meg, akkor úgy a 18-19. századra tehető az egységes szlovák nemzet létrejötte (de ez nem jelenti azt, hogy korábban nem beszélhetünk szlovákságról). Akárhogy számolom, ez még mindig olyan 300-400 éves elnyomás. A magyar uralom alatt a szlovák nemzet egy olyan kétmilliósra "nőtte ki" magát. De azért ne felejtsük azt el, hogy azért a 19. században voltak szlovák iskolák, amelyeket bezártak, voltak szervezetek és újságok, amiket betiltottak (ezt hiába próbálnánk tagadni). Nem állítom, hogy hű de milyen nagy elnyomás volt, csak nem árt ezt is figyelembe venni.

Tudatosítanunk kell, hogy a szlovák alapjában véve egy fiatal nemzet. Önálló államalakulatuk lényegében csak 20 éve van. Én természetesnek találom, hogy még mindig keresik az identitásukat, és félnek egy esetleges ellenük irányuló támadástól - az már más kérdés, hogy jogos-e. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a felvidéki magyarság önként "fogy", hiszen azért a közel 100%-osan magyarlakta falvakban is csökken a magyarok száma.

2013. jan. 28. 21:21
 30/32 mustafa33 ***** válasza:

Minden gyereknek megvan a lehetősége hogy magyar iskolába járjon. persze, ma már a távolság nem játszik szerepet ☺.

A "magyarság önként fogy" perszehogy fogy, és perszehogy önként. Mert ha valakit nem géppuskával kényszerítenek nemzete elhagyására akkor az már önként van? A kitelepítéseket is önkéntességre csúfolták. Malina Hedvig is saját magát verte meg...

A SME az egyetlen objektív napilap, de mivel intelektuálisnak is mondható, nem a vezető olvasottságú. És nem az a lényeg a mi szempontunkoból hogy mi mit olvasunk, hanem hogy a szlovákok többsége mit olvas rólunk. A hangulatkeltésben a bulvár vezet mindig.

"A 19. századba voltak iskolák amiket betiltottak, újságok amiket betiltottak". Voltak. És? A 20. században voltak emberek akiktől állampolgárságot vomtak meg. Voltak emberek akkitől a hazájukat vették el, voltak kitelepítettek. A 20 században voltak magbyarok akiket rabszolgasorsra szántak a szudétavidéken. Ezt a szerinted 400 éves elnyomásban megtették a magyarok a szlovákokkal? Eggyet is kikergettek a hazájából? Bűnösnek nyilvánítottak törvényileg egy szlovák csecsemőt is?

Voltak iskolák amiket betiltottak (igen a lőcsei és a tiszolci evangélikus líceumokat, megvolt rá az okuk). Nézz meg egy Statisztikai közlönyt az 1860-as évekből (havonta jelent meg) és keresd meg benne az iskolákról szóló statisztikai adatokat, azokat amik a tanítási nyelvről szólnak, azokat amik a nemzetiségek lakta területeken a nép nyelvén tanító tanítók számát elemzi, a nép nyelvén tanított tantárgyakat és meg fogsz lepődni. De jó lenne ha ugyan olyan elnyomásban részesülnénk mi is ma itt. Hátha mi is két millióra szaporodnánk.

2013. jan. 28. 22:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!