Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Nektek mi a véleményetek a...

Nektek mi a véleményetek a szlovák nyelvről?

Figyelt kérdés

Szerintem nagyon ocsmány nyelv. Régebben szerettem, még alsó tagozaton. Most meg már nagyon nehéz. Nagyon rosszul tanítják, tele van sok felesleges nyelvtani dologgal, és a tanárnak áll feljebb ha nem tudunk valamit. Szóval nektek mi a véleményetek erről a nyelvről? (azért írtam ide a kérdést, mert ebbe a kategóriába sokan járnak)

Ja és sajnos Szlovákiában élek. :-( Mindig is Magyarországon éreztem otthon magamat ha ott jártam, és ez így is marad. Mégis sokan le akarnak arról beszélni, hogy majd felnőtt koromban oda költözzek.

2013. jan. 24. 17:34
1 2 3 4
 11/32 rajcziz ***** válasza:
53%
Ja igen, azt hozzátenném, hogy a mai szlovákiai magyar fiatalok egy része (éppen az, amelyik meg sem tud mukkanni szlovákul) meg sem akar tanulni szlovákul.
2013. jan. 24. 20:04
 12/32 A kérdező kommentje:
Egyik osztálytársam nagyon szorgalmas, és tudja jól, hogy kell itt a szlovák nyelv. Hiába erőlködik, annyira nehéz neki, hogy alig érti.
2013. jan. 24. 20:11
 13/32 anonim ***** válasza:
0%

Telepedj át Magyarorsz... Isten hozott nálunk Orbániában!

Állás nincs (max. közmunka 47 ezerért, neked "lefordítom": 160 euróért), de kedvedre kurjongathatsz magyarul.

2013. jan. 24. 21:46
 14/32 anonim ***** válasza:
Sajnos Magyarország nem sokat tud tenni értetek, tehát alapvető dolog, hogy megtanulj használható szinten szlovákul. Nekem a nyelv maga tetszik, talán kissé bugyuta, de szerethető nyelv. Ha Mikszáthnak, a Mednyánszkyaknak nem volt kínos, hogy tudtak szlovákul, Neked se legyen az. Annak idején mi Romániában igyekeztünk jól megtanulni románul, de attól még nem akartunk románok lenni. Szóval hajrá! Az élet sok mindent hozhat.
2013. jan. 24. 23:29
 15/32 anonim ***** válasza:

Nem tudok szlovákul, de ez a legnagyobb bánatomban is fel tud vidítani, így számomra mindig kedves nyelv lesz:

http://www.youtube.com/watch?v=19blwx5hjHo

2013. jan. 25. 00:30
 16/32 mustafa33 ***** válasza:

Rajciz, az a négy év csak szlovák TV, csak szlovák újság, csak szlovák társaság ugye nyomot hagyott a benned, már ami a magyarságtudatodat illeti? Mert az négy év rejtett magyarellenes propagandát is tartalmazott! Azután az ember azt hiszi, hogy ő csak nagyon toleráns, és nem veszi észre, hogy valójában egyre inkább szervilis.

Én megtanultam mondhatni majdnem tökéletesen szlovákul. legalábbis jobban tudtam mint szlovák iskolatársaim akik otthon rečováltak meg hutoráltak. Pedig nekem nem tetszik és nem szeretem. Lehet hogy szeretném ha nem lenne muszáj tudnom.

Kérdező, és te miért akarod a hazádat elrablóknak megadni azt az örömöt, hogy elmész szülőföldedről? Önként átadva a helyed nekik?

2013. jan. 25. 02:52
 17/32 A kérdező kommentje:
Azért, mert itt nem érzem otthon magamat. Amikor Magyarországon vagyok, akkor érzem otthon magamat. De ha visszajövök ide, akkor az olyan mintha egy idegen bolygóra mennék. Nem tehetek róla, én itt nem érzem jól magamat. Álmaim városa Budapest, ahol majd felnőtt koromban szeretnék lakni. Én azért élek, hogy véghez vigyem az álmaimat.
2013. jan. 25. 07:19
 18/32 A kérdező kommentje:
Mustafa gondolom te is szlovákiai vagy. Engem nem rabolt el senki, és ez a lényeg. Szóval nincs miért haragudnom a magyarokra.
2013. jan. 25. 07:23
 19/32 rajcziz ***** válasza:
100%

Kedves mustafa33!

Nem, egyáltalán nem hagyott nyomot bennem (már persze a szlováktudástól eltekintve). Mindig is magyar voltam, és az is maradok. Az, hogy szerinted a szlovák sajtó magyarellenes propagandát tartalmaz, elég beszűkült gondolkodásra utal. Nem mondom, vannak magyarellenes megnyilvánulások, de arányaiban csak annyi, amennyi szlovákellenességa magyar sajtóban. Szerinted az, hogy valaki megtanulja az állam nyelvét, ahol él, szervilitás? Az, hogy elfogadja, hogy Szlovákiában a szlovákok vannak többségben, tehát nyelvhasználat terén nem nekik kell alkalmazkodni (gondolok itt azokra a helyzetekre, ahol a törvények nem teszik lehetővé a kisebbségi nyelvek használatát), szervilitás? Szerintem egyáltalán nem. Csupán józan, értelmes gondolkodás.

Valamit azért szeretnék mondani a "hazád elrablóihoz". Szerinted a ma élő szlovákok hány százalékának volt köze a trianoni békeszerződéshez/diktátumhoz (válaszd ki a neked megfelelőt)? Ne tegyünk már egyenlővé néhány szlovákot és cseht több millió szlovákkal és csehvel! Ha már nekünk nem tetszik a Beneš-dekrétumokban rögzített kollektív bűnösség, akkor mi se éljünk vele! Tetszik vagy sem, ma a Felvidék Szlovákia része, és (mivel a belátható jövőben ez nem nagyon fog változni) nekünk ezt el kell fogadnunk, meg kell tanulnunk élni vele.

2013. jan. 25. 10:00
 20/32 anonim válasza:
Szerintem érdemes megtanulnod, pláne, ha ide akarsz költözni. Én jó pár lehetőséget láttam már, ahol szlovákul beszélő embereket keresnek 1-1 munkához és nem éppen rossz pénzért!Érdemes meggondolni és szétnézni a neten.
2013. jan. 25. 11:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!