Nektek mi a véleményetek a szlovák nyelvről?
Szerintem nagyon ocsmány nyelv. Régebben szerettem, még alsó tagozaton. Most meg már nagyon nehéz. Nagyon rosszul tanítják, tele van sok felesleges nyelvtani dologgal, és a tanárnak áll feljebb ha nem tudunk valamit. Szóval nektek mi a véleményetek erről a nyelvről? (azért írtam ide a kérdést, mert ebbe a kategóriába sokan járnak)
Ja és sajnos Szlovákiában élek. :-( Mindig is Magyarországon éreztem otthon magamat ha ott jártam, és ez így is marad. Mégis sokan le akarnak arról beszélni, hogy majd felnőtt koromban oda költözzek.
Én szeretem, kár, hogy már nem tanulok.
Szeretem a szláv kiejtést, olyan aranyos.
A kémiatanárom például orosz, és a barátnőim is nagyon szeretik hallgatni, ahogy magyarul, orosz akcentussal beszél.
A szlovák nyelv a cseh nyelv hegyi parasztváltozata. Csúnya nyelv, mint a többi szláv nyelv is.
Én elvi okok miatt nem tanulom meg ilyen korcs nép nyelvét. Ha ott laknék Felvidéken, akkor sem tanulnám meg. Inkább koncentrálj a németre, azt érdemes tanulni.
Nekem nagyon tetszik, főleg a dallama, de azért a csehnél nem szebb. 4-es válaszolónak üzenem, hogy a jelenlegi szlovák nyelv nem a csehből alakult ki, így nem lehet annak a "hegyi parasztváltozata"; ha pedig itt tartunk, akkor nem Felvidéken, hanem a Felvidéken.
A tanítási módszerekkel én sem voltam megelégedve, úgyhogy fogtam magam, négy évig csak szlovák TV-t néztem, csak szlovák újságot olvastam, kerestem a szlovákok társaságát, szóval próbáltam megtanulni, és sikerült is.
Persze, hogy a tanárnak áll feljebb, ha nem tudsz valamit! :D Ez a tanár dolga, hogy elmarasztaljon, ha nem tanulsz. Abban pedig nagyon igazuk van, hogy muszáj tudnod szlovákul, ha Szlovákiában élsz. Vagyis nem muszáj, de azért ajánlott. Te hogyan érzed magad, ha valaki (egyébként teljesen jogosan) szlovákul szól hozzád valahol (tegyük fel egy hivatalban), te pedig meg sem tudsz mukkanni? Nem kellemetlen érzés? Márpedig ezen egyedül te tudsz változtatni. Tetszik vagy sem, szlovák állampolgár vagy és egy állampolgárnak illene tudnia az országa nyelvét.
Érdekes módon az öcsém tavaly érettségizett. 20 osztálytársából 15-ről biztosan merem állítani, hogy elboldogul szlovákul, ha nem is beszéli anyanyelvi szinten. Ha nem használod a nyelvet (ez pedig a nyugat-szlovákiai magyarokra jellemző), persze, hogy nem fogod tudni használni.
Az pedig, hogy nem akarsz szlovák állampolgár maradni, nem érdekes. Most az vagy, most meg kell tanulnod az államnyelvet. Ha aztán már nem leszel szlovák állampolgár, hanem magyar (mert hát azért a magyarságodról papírra van szükség), akkor majd elfelejthetsz szlovákul, viszont ha továbbra is képes leszel beszélni a nyelvet, csak hasznod származik belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!