Milyen nyelvet lenne érdemes tanulnom?
Angol, német, francia megy középfoknál egy kicsit jobban + japán felsőfokum van. Mit ajánlotok?
Nem cél, hogy könnyű legyen, csak hogy hasznos legyen.
Angol, német, francia után még max. spanyol az, ami kiemelt hasznú bár inkább amerikában.
Ezek után már igazából bármilyen jelentősebb nyelvet lehet tanulni. Kínait ajánlott, hisz mégiscsak gazdasági nagyhatalom; Oroszországban is látnak sokan potenciált, illetve skandináv nyelveket se árt (főként norvég, finn). Ott van még az olasz, illetve Brazilía miatt esetleg a portugál.
De igazából ez már inkább attól függ, hogy merre akarsz orientálodni: nincs egy a többinél kiemelkedően hasznosabb nyelv.
Világgazdasági szempontból a jövőben az orosz nyelvet érdemes lenne megtanulni, esetleg egy indiai nyelv sem ártana, attól függ. Továbbá az arab nyelv is nagyon érdekes, ráadásul Közel-keleten szinte minden országban arabul beszélnek. Egyébként nagyon jól tetted, hogy megtanultál japánul, az is hasznos lehet és én is rajongok érte (noha én nem tudok japánul).
Az előttem szóló is elmondta, hogy sokan spanyolul beszélnek, annak megtanulása sem fog ártani. Az egész attól függ, hogy hol helyezkedsz/helyezkedtél el. Például ha nanotechnológiával akarsz foglalkozni, akkor a norvég nyelv kulcsfontosságú. A karrier után meg egyéni ízlés, hogy mit választasz, minden nyelv más szempontból szép.
én az oroszt ajánlanám - tudsz már germán nyelvet, latin nyelvet, jöjjön egy szláv.
főleg, hogy ha tudsz oroszul, akkor nagyjából már a többi szláv nyelvet is megérted (főleg, hogy azok is rendre valamilyen szinten beszélnek oroszul), tehát elég jól el fogsz tudni kommunikálni a legtöbb szlávval. Gazdaságilag is elég hasznos tud lenni.
1. A finn nem skandináv nyelv. Max. Finnország közel van Skandináviához, de akkorsem skandináv.
2. Nem érdemes finnül, svédül, norvégul tanulni: azokban az országokban mindenki (99%) beszél angolul és sokkal jobb szinten, mint Közép-Európában. Kivéve, ha megszállotként rajongasz mondjuk a skandináv krimikért, stb. vagy bármiért, ami eredetiben jobban élvezhetö, gazdasági haszna csak akkor van, ha kivándorolsz oda orvosnak, stb.
Angolra gyúrj rá még jobban, C1 vagy C2-es szintre. Azt mindenhol kérik, sose lehet elég jól tudni.
Ha viszont mindenképp más nyelvre gondoltál, akkor én is a mandarint és oroszt (legalább szláv nyelvcsaládból is ismersz valamit) mondanám, esetleg a spanyolt.
Köszönöm, az angolra amugy is rágyurok még jobban. Az oroszon és a kinain gondolkodom. A kinai lehet könnyebb lenne, mivel ha nem is ugyanugy kell kiejteni a jeleket mint a japánban, a jelek tanulásához hozzá vagyok szokva. Japánból kb. 3000 jelet ismerek.
Szerintetek orosz vagy kinai lenne jobb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!