Héber-magyar nyelvrokonság. Elképzelhető?
1, Miért politika kategóriába raktad, mikor ez tudomány kérdése?
2, Miért gondolod ezt? Semmi alapja nincs a dolognak.
Én a finnugor nyelvrokonságot nem tudom elhinni, sőt többen is állítják, hogy az Osztrák udvar érdeke volt ezt a fikciót létrehozni.
A kérdésed amúgy érdekes, bemásolok egy részt, egy oldalról,
V. Kovács Sándor írja: "A héber-magyar nyelvrokonság gondolatának felvetése jóval korábbi Bél Mátyás fellépésénél. Már a XVI. sz.-i reformátori írók párhuzamba állították a zsidó és a magyar nemzet történetét (Farkas András, Batizi András, Dézsi András stb.). Az erazmista Sylvester János meg volt győződve, hogy a magyar az ószövetség népének nyelvével áll közvetlen rokonságban. Sylvester felfogásával a reneszánsz kor számos humanista műveltségű írója és gondolkodója osztozott: Szamosközi István, Tolnai Balog János, Baranyai Decsi János, Péchi Simon stb.) A XVII. sz.-ból Komáromi Csipkés György az utrechti egyetemen fejtegette héber nyelvű beszédében - egyéb nyelvekével együtt - a magyar-héber rokonságot. A magyar-zsidó összetartozási tudatnak Jósszipon =Joszef ben Gorión há Kóhen), itáliai zsidó történetíró adott először hangot Világtörténelem c. művében 940 körül. Lobbesi Heriger (+1007) említi "Gestá"-jában, hogy a X. sz.-i magyarok nyíltan zsidó származásúaknak vallották magukat: "jactant se a judeis originem duxisse.
Remélem segítettem más nézőpontból is megvizsgálni a kérdésed mint az előttem szólók, még egy hozzá vetés, az egyik válaszoló azt mondta max jövevény szavakban lehet hasonlóság, mint pl a törökkkel kapcs.
Még valami azt hiszem az "apa" az elég egyértelműen nem jövevény szó, Héberül "Aba" ez a példa talán kevésbé erőltetett mint a finnugor vér szó kapcsolása a magyar nyelvhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!