A "ház" szó milyen eredetű?
Balti eredetű? Ezt hogy érted? Lett, litván, óporosz, innen került volna át a magyarba, finnbe és a germán nyelvekbe is?
Sajnos nem tudom, a rutén nyelvnek milyen kapcsolata lehetett pl. a magyarral, de a rutén nem is balti nyelv, hanem történelmi, keleti szláv nyelv, legalábbis a Wikipédián ezt találtam róla:
De szerintem azt lenne jó tudni, milyen szóból jön a finn kota, kolme, stb., és a magyar ház, három, stb. szó, vagyis még a finn és magyar nyelv kialakulása előtt K vagy H hang volt-e ott az elején, esetleg egyéb hang, és hogy abban az időben milyen kapcsolata lehetett a finnugor ősnyelvnek a germán és egyéb nyelvekkel... Persze lehet, hogy ezt nem is tudták visszakövetkeztetni.
15-ös-nek
Igaz, hogy 5 éve írtad, de ilyen nyelvemlékünk, hogy Chozuá nincsen már a halotti beszédben is Haszoa/Hazoa van írva, meg lehet nézni a wikipédián.
Érdekesség, hogy a szöveg nem tesz különbséget a z és az sz között, egy írásjellel írták.
Kota- finnugoroknak egy fogós tény: a horvát nyelvben a ház kuc'a. Tehát ez bizonyíték a horvát-finn nyelvrokonságra? Ja nem, véletlen.
De lehet, hogy a horvát nyelvészek magyar eredetű szóként tisztelik.
Szerintem reális, hogy a ház egy európai ősnyelvből került ezekbe a nyelvekbe. Egy letelepedett nép nyelvéből ismerhették meg a szót a házat nem ismerő vándolró népek.
A kunyhót meg hoztuk magunkkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!