Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Magyarnak lenni, illetve...

Magyarnak lenni, illetve letagadni- hol a különbség?

Figyelt kérdés

A társaságomban, ismerőseim körében 2 típusra figyeltem fel... Legyen A és B tipus.

Az A tipusu ember Magyarországon él, nagy városban, és imádja a külföldi embereket, kúltúráikat, ami nem is gond, de ezzel háttérbe szóritja, lenézi, letagadja sajátját, a magyart. Mig a B tipusu ember olyan környezetben nőt fel, él ahol több kultúra találkozik, mondjuk Erdély, Délvidék, vagy külföld. A b-tipusu ember folyamatosan küzd, hogy kultúrája, nyelve megmaradjon és ne olvadjon be a többségbe, ne nyomja el a másik ember nyelve az övét, annak ellenére, hogy az az ország nyelvén érvényesül minden nap, de családjában, barátaival őrzi, becsüli a sajátját. Ez az ember a külföldieket, más nemzetiségűeket kedveli, de nem rajong értük mind az előző A tipusú, valószinűleg, mert pont elég számára az az internacionalitás, amikor egy városban 2-3 kultúra, nyelv, nemzetiség él, és mindenki küzd a sajátjáért. Szerintetek ebben van valami igazság? Mert én erre lettem figyelmes az utóbbi időben. Nem vagyok rasszista, sem nacionalista, de patrióta igen. Dévidéki vagyok, a településemen 3 nemzet él. Mindenki foggal körömmel küzd a sajátjáért. Idegen nyelven dolgozok, tanulok. Amikor elmegyek Budapestre, Győrbe, azt veszem észre, hogy egy réteg-főleg a fiatal, egyetemista, tehetősebb, rajong, imádja a külföldi embert, dolgokat, életet,a sajátját pedig le sem sz.rja. Ez mi lehet? Kényelem? Nem tudom azt elviselni, amikor 2-3 magyar ember egymással németül, angolul ( sőt AMERIKAIUL :D)beszél, mert az coool és menő. Várom a véleményeiteket, és kérek mindekit ne legyen itt semmilyen gyűlöletbeszéd, mert nem az a célom.

2012. dec. 27. 13:03
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Szia! Én is észrevettem a kérdésben leírt kategóriákat, azért szerintem ennél árnyaltabb a helyzet. Én a tipikus A csoportba tartozó személy vagyok és az oka szerintem ennek a nagyváros. A szüleim még igazi B-k voltak, tudták mi az a májusfa, ismertek népdalokat, volt népviselet. A nagyvárosi kultúrában ezek a dolgok eltűnnek. Ezért nekem nem mond sokat a magyar néptánc, mert élőben még nem láttam, próbálni meg pláne nem. Azért korántsem mindenki ilyen a nagyvároisak közül sem.
2012. dec. 27. 19:38
 12/15 mustafa33 ***** válasza:
Bocs, a "délvidéken" nem nagyon ismerem ki magam. valaki legyen szíves elmagyarázni, hogy a Vajdaság elnevezés az mikori? A monarchia idejében is létezett? Vagy csak a Vojvodinát fordították le. Délvidék nem létezett tudom, csak kellet valahogy nevezni a Jugoszláviához került részeket. Mint ahogy Felvidék sem a ma annak nevezett területet jelentette, csak a határok adtak új jelentést. Kárpátalja is csak trianon után lett az (Podkarpatská Rus lett, azután a visszafoglalás után Kárpátalja, most meg Zakarpatyje - hát ugye ahonnan nézik). Tudom, hogy Horvátország az önálló közigazgatású volt mindig, igaz nem a mai határokkal (Muravidék, Drávaszög), de a szerbiai részeket vármegyei néven nevezték, az szerves része volt az országnak. csak erdélynek volt külön státusza, meg említett Horvát-Szlavon országnak.
2012. dec. 28. 01:18
 13/15 anonim ***** válasza:
Egyetértek a 8. válaszolóval. Szerbiai vagyok, s szerintem is a magyarok egyszerûen el fognak tûnni ezen a tájon. Egy hogy az emberek nem olvasnak magyarul, pont a minap mondta a szomszédom aki kb. 45 éves, hogy az általános iskolától nem volt magyar könyv vagy újság a kezében. Így persze gondolom, hogy mennyire tudja a helyesírást is. Kettô, hogy ha szerbhez mennek férjhez vagy nôsülnek, a gyerekeiket még beszélni sem tanítják meg magyarul, nem hogy iskolába magyarul adnák. És még azok is akik tiszta magyar családban élnek, ha valami sportesemény zajlik, 80 százalékuk a szerbeknek szurkol, nem a magyaroknak. Nekem ez megalázó. Igaz, hogy senki sem néz jó szemmel ha magyaroskodsz, mert ez mégis egy más ország, de nem hiszem el, hogy ezért lemondanak a nemzetiségükrôl, s inkább egy ilyen ne mondjam milyen népnek teszik magukat.
2012. dec. 29. 13:32
 14/15 mustafa33 ***** válasza:
Előző, mintha csak a felvidéki viszonyokat írtad volna le. Ennek is megvan az oka. Ha Magyarországot nem züllesztették volna le (most mindegy hogy kik), akkor a külhoni felnézne Magyarországra és büszke lenne magyarságára. De olyannak vallani magát akit esetleg bizonyos esetben ki lehet gúnyolni, azt nem szívesen válalja senki. Jugóban ugye mindig egy kicsit Amerika volt, a tótok is juj de tudtak örülni és gúnyolódni, ha egy bajnoság vagy olympia előtt a magyar focisták leégtek (és ez sajnos mindig így volt az aranycsapat véletlenje óta). Az ilyesmi sajnos a tudattalanban is működik. Ma is ki szeretne Magyarországhoz tartozni? Ha egy népszavazás lenne a határmódosításól, nagy bukásunk lenne. Mert senki sem akar egy olyan országban élni, ahol hülye törvények vannak, ahol a törvényhozókat csaka saját kivagyiságuk vezeti, ahol komplikáltabb az élet. Az más hogy kulturálisan hovatartozónak érzi magát az ember. Az egyén szabadsága nem elhanyagolható szempont. Egy "anyaországinak" fel sem tűnik, hogy ő még mindig olyan szabadságmegyszorítások között él amik még a szociból maradtak és amit a szojet hatalom kényszerített az országra. És ezek naygon beleevődtek az emberek tudatába, el sem képzelik hogy egyszerűbben is lehet társadlmat szeervezni és szabadabban élni. A politikus is ezt tartja etalonnak és az új rendszert is túlszervezték. Példa: választási rendszer, közigazgatás, közlekedési rend és jármű politika, BTK, PTK, egészségügy ,fegyvertartás... - ez mind túlbonyolított és tükrözi a hatalom félelmét a polgároktól.
2012. dec. 31. 19:08
 15/15 mustafa33 ***** válasza:
Ja, és ez amit írta, nem csak a FIDESZre jellemző, a MSZP sem volt jobb és az úgynevezett "liberális" SZDSZ sem tudott szabadabb taársadalmat elképzelni. Ebből sajnos csak ki lehet nőni, csak új generációk tudnak lassan megszabadulni. És lehet hogy egy konzervatív erő hamarabb tudd előrelépni ebben. (és ami abszurd de tény, még a horthyi időkben, sőt a háborús viszonyok között is voltak a maihoz képest szabadabb területek az életben)
2012. dec. 31. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!