Szerintetek szép a magyar nyelv?
Ezt így nehéz megmondani. Mivel ez az anyanyelven, így nem tudom megfigyelni, hogy milyen hangzása. Ha valaki megkérdezi, hogy milyen a német vagy a finn, azt meg tudom mondani, mivel azoknál a hangzást figyelem, mert a tartalmát nem értem meg. A magyart megértem, így annál nem tudom megfigyelni a hangzását, dallamosságát, csak azt, hogy mi a mondanivalója. (Remélem, értehő.)
Beszélgettem már brit meg argentin személlyel, akik gyönyörűnek tartották, viszont én magyar létemre nem tartom annyira szépnek, amennyire látom kívülről. Nekem a cseh, szlovák, és a többi hasonló, szláv nyelvekre hasonlít, amiket nem kedvelek. A latinból alakult nyelvek nekem személy szerint jobban tetszenek.
Szerintem ez teljesen egyéni ízlés kérdése. Leginkább attól függ, ki beszél rajta.
Erről nem lehet elfogulatlanul beszélni. Hogy mikor milyennek hallunk egy nyelvet, teljesen szubjektív élmény, még az adott pillanatbeli hangulatunk is befolyásolja. Gyermekkoromban pl., ha egy jót akartunk röhögni, átkapcsoltunk valamelyik csehszlovák tv csatornára, mert viccesen szörnyen hangzott. Aztán felnőttként, egy szép szlovák nőt hallgatva már egész másképp hangzott. ;)
Egy tény:a magyar nyelv szerkezetében, logikájában és hangzásában nagyon eltér az Európában beszélt nyelvek többségétől, és ezért különleges.
Egy érdekes cikk, igyekszik nem elfogult lenni:
A saját véleményem az, hogy a magyar nyelvben szép, hogy sokféle hangot különböztet meg és ezeket nagyjából egy jó arányban osztja meg. Talán csak az e betű kivétel, ami miatt néhányan mekegősnek tartják. Viszont ebből következik a monotonság is. Én is olvastam, hogy egyesek dallamosnak tartják. Ezen meg is lepődtem, de lehet hogy igaz, de inkább csak egyes tájszólásokra. Ha igazán dallamos beszédet akarunk hallani, akkor hallgassunk meg egy olaszt, egy csehet, egy spanyolt vagy egy keleti szlovákot.
Rugalmasnak is tartom, mert szinte bármilyen nép nyelvét ki tudjuk figurázni (a kínai cigarettaárus és társaira gondolok), még a saját nyelvünket is! Biztosan van más nyelvekben is ilyen, de nem hinném, hogy annyi, mint a magyarban.
A rugalmasság és kicsit talán a monotonsága alkalmassá teszi sokfajta érzelem közlésére, és az érzelmek hiányának közlésére is. Magyarra bármilyen filmet lehet szinkronizálni, viszont láttam már cseh akciófilmet. Szerintem kicsit erőltetett, pontosan a dallamossága miatt.
Ami a szókincset illeti más nyelveknek is van hasonló nagyságú szókincse viszont úgy vettem észre, hogy kevésbé használják ki, inkább az idegen - főleg latin eredetű szavaikat erőltetik sok nyelvben. A magyarban még egész jó az arány.
Összességében egy közepesen szép nyelvnek tartom ha objektíven nézem, magyarként viszont a legszebb nyelv marad számomra.
Szerintem is nagyon szép. Tudtommal nagyon kevés nyelven lehetséges időmértékes verseket írni, szóval valóban nevezhető dallamosnak.
A szépségét és egyszerűségét nagy mértékben a nyelvújítóinknak köszönhetjük, bár tény, hogy még mindig az egyik legbonyolultabb nyelv. Szerintem pl. személy és helységneveken kívül simán helyettesíthető lehetne az ly j-vel.
"Tudtommal nagyon kevés nyelven lehetséges időmértékes verseket írni"
EZT nagyon rosszul tudod, majdnem minden nyelven irtak régebben.
A magyar nyelv a legtökéletesebb és leglogikusabb nyelv.Nagyon sok olyan dolog van amit más nyelvel nem tudsz visszaadni a magyarból.És aki nem magyar anyanyelvű az sosem fogja megtanulni rendesen ,mert nagyon különbözik bármely más nyelvtől szórendjében és logikai összetételében.
Hangzása nagyon letisztult ,felesleges hangoktól ,makogásoktól mentes.Nagyon bő szókincsű.Költészetben sokkal finomabban lehet kifejezni benne az érzelmeket a legapróbb rezdüléseket tengernyi rokont értelmű szóval.Lehetséges hogy vannak szebb hangzású nyelvek ,de a magyarhoz foghatót másikat nem találsz.Nem véletlen ,hogy ennyire nehezen tanulják meg más népek.
Itt egy érdekes kis írás a Tál családról.
Először is itt van az öreg Dik Tál, aki mindent irányítani akar, aztán ott van Protes Tál bácsi és fivére Szabo Tál, akik folyton ellenszegülnek és mindent meg akarnak változtatni.
A húguk, Irri Tál, nyughatatlan bajkeverő a két fiával, Inzul Tállal és Molesz Tállal együtt.
Valahányszor felmerül egy új kérdés, Hezi Tál és felesége, Vege Tál, meg annak a testvére Lamen Tál várni akar vele még egy évet.
Aztán ott van Imi Tál, aki folyton arra törekszik, hogy a mi családunk pontosan olyan legyen, mint az összes többi.
A kényeskedő Affek Tál néni túl sokat képzel magáról. Iker öccsei, Garan Tál és Han Tál pedig hamis ígéretekkel próbálnak elkábítani mindenkit.
De azért nem minden családtag rossz. Asszisz Tál rokonunk például kifejezetten segítőkészen intézi az ügyes-bajos családi ügyeket. Ros Tál és Szelek Tál viszont már nem mindenben vesznek részt szívesen.
A dúsgazdag üzletember nagybácsi, Invesz Tál anyagi hozzájárulására mindig lehet számítani, csak az a zsugori öccse, Limi Tál folyton igyekszik visszafogni adakozó kedvét.
A remek politikai érzékkel megáldott Reprezen Tál kiválóan képviseli a családot különféle rendezvényeken. Az elkötelezett Agi Tál nővérem élen jár a meggyőzésben, de Reflek Tál igyekszik folyton ellentmondani neki. Medi Tálhoz bármikor fordulhatunk átgondolt és megnyugtató tanácsokért.
Szalu Tál unokaöcsém éppen katonaidejét tölti a hadseregben.
Bevásárolni Kós Tál nagynéném szokott a piacon, mert ő mindig tudja, hogy mi mennyibe kerül, és általában Lici Tál is elkíséri, mert nagyon szeret alkudozni a kofákkal. A kitűnő hanggal megáldott Kán Tál folyton dalol, zenész fivére Trombi Tál pedig hangszeren kíséri (a kamasz Mu Tál átmenetileg nem énekel velük.)
Sajnos a múlt év során három családtaggal is kevesebben lettünk: két unokatestvér, Dezer Tál és Konver Tál külföldre távozott, a kilencven éves Exi Tál néni pedig végelgyengülésben elhunyt. Őt az utolsó időkben már csak Ágy Tál vigasztalta.
A világ melyik nyelve tud még ilyeneket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!