Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan rendezik a kínai...

Hogyan rendezik a kínai képírás jeleit a szótárban?

Figyelt kérdés

Ha van egy ismeretlen kínai ideogrammám, akkor hogyan kell egy kínai magyar szótárt átnéznem, hogy azonosítsam?

(Az tudom, hogy a jelek rögzített sorrendben írandó vonásokból épülnek föl.)

#szótár #kínai #vonás-sorrend
2012. dec. 5. 07:44
 1/10 anonim ***** válasza:
Hát, ha megvan a jel, csak annyit tudok, hogy van neki egy szemantikai alaprésze, amit meg kell keresni a szótárban, vannak ilyen indexek, és ott kell talán kikeresgetni a megfelelő jelet.
2012. dec. 5. 18:41
 2/10 A kérdező kommentje:
Mi az a szemantikai alaprész?
2012. dec. 6. 09:37
 3/10 anonim ***** válasza:
Amiben a(z egykori) fő jelentése van benne a szónak, ez a jel egy része. Nincs rá szerintem magyar szó, keress rá, van leírás, hogyan kell megkeresni,e gyszer már olvastam róla.
2012. dec. 6. 16:20
 4/10 A kérdező kommentje:

Világos :-) jobban mint a vakablak.

Legalább egy példát, több színnel kiszínezett kínai karakterrel, tudsz küldeni, hogy mi a jel alaprésze?

2012. dec. 7. 10:18
 5/10 anonim ***** válasza:

Képírásnak nem mondanám. Nem hieroglifákról van szó.

Pl. 姐 jiě nővér

A "szemantikai" rész a 女, jelentése nő. a másik fele 且összesen 5 vonásból áll, ezért a 女 gyök alatt, az 5 vonásból álló jelek között kell keresni.

Viszont a kínai szótárak általában a kiejtés alapján rendezik az írásjeleket és a szavakat.

2012. dec. 20. 14:08
 6/10 A kérdező kommentje:

> 女, jelentése nő. a másik fele 且

Mit csináljon az, aki nem ismeri a kiejtést?

Keresse meg az jel első felét, utána a másik felét?

Az első 女 fajtát is szokták rendezni vonások száma szerint?

jelentése nő.

Egyáltalán hányféle első rész, második rész és kombináció van?

2012. dec. 21. 11:30
 7/10 anonim ***** válasza:

Az "első fele" a jelnek a gyök, nem feltétlenül baloldalt van, lehet szinte bárhol. Ezeket minden szótár az elején közli egy táblázatban, a vonások száma szerint, a nyelvtanulás folyamán illik megismerni mindet, a gyakrabban használtabbak mellett a ritkábbakat is.

Másfelől, a kiejtés néha a jel ismerete nélkül is megtippelhető, a kínai írásjelek nagyrésze ugyanis fonetikus elemet is tartalmaz. pl. 巴 ba, 吧 ba, 把 ba,爸 ba, stb. nem mindig ennyire egyértelműen, mert a kínai írásjelek nem a mai kiejtésnek megfelelően lettek kialakítva.

Hogy mennyi kombináció van, jó kérdés. Lehetséges kombináció valószínűleg százezres vagy milliós nagyságrendben. A nyelvtanulás szempontjából ez lényegtelen, ahogy a nagyobb szótárak által jegyzett kínai írásjelek száma is, néhány ezernél többet egy elszántabb nyelvtanuló sem fog tudni megtanulni, a kommunikáció szükségletből kell kiindulni, és emellett azt is tudni kell, hogy vannak írásjelek, amelyeknek teljesen eltérő jelentésük van különböző szövegkörnyezetben.

2012. dec. 21. 12:09
 8/10 A kérdező kommentje:

Ön valahogy berakta a jeleket a válaszába, és át is jöttek a jelek. Ez még cirill betűkkel sem mindig működik tökéletesen. A siker azt jelenti, hogy a két részre bontott jeleket valahogy elhelyezték az Unicode kódtáblázatba.

Eszerint 65535 jelnél nem lehet több.

Annak idején Ho Si Minh arról volt híres, hogy ő ismeri a legtöbb kínai írásjelet Vietnamban. Ő vajon hányat ismerhetett???

Vénember vagyok a kínai írás megtanulásához, de a hatéves unokámat már elkezdtem cseszegetni ez ügyben. Ő maga egyes-egyedül jött rá, hogy Kínáé a jövő. Javasoltam neki, hogy a menjen a kínai szomszédaihoz, a volt óvodás társaihoz tanulni. Gyönyörű szép kínai kislányok vannak a családban, akik szeretik is őt, de a fiúcska még a "pfuj lányok" kortünetben szenved.

2012. dec. 21. 16:39
 9/10 anonim ***** válasza:
Felesleges a gyereket ilyen opportunista módon valamire rákényszeríteni, legrosszabb esetben az ellenkezőjét váltja ki nála, utálni fogja az egészet. Meg az ilyen "Kínáé a jövő" kezdetű kétsoros zsurnalisztanótáknak se szabad bedőlni. És?
2012. dec. 29. 14:13
 10/10 A kérdező kommentje:

Kényszeríti a fene! Járatják adaptív terápiának eladott különtornára, ahova méla undorral indul hetenként kétszer hótt fáradtan a napközi után. *Magától* jött rá, hogy Kína a jövő első számú világhatalma. (Mert figyel, mert kérdez, kapkodom a fejemet, hogy mit válaszoljak. A történelmi és természettudományi kérdéseit vagy meg tudom válaszolni vagy ha nem, hát bevallom. Akkor kell odafigyelni, ha vallási dolgokat kérdez, nehogy az apja nevelésének ellentmondjak.)

Én csak a nagyapja vagyok, de nem akarok ellentmondani a szüleinek - nem úgy mint az én megboldogult szüleim, akik olyan jól belekavartak a lányaim nevelésébe, hogy még felnőtt korukban is szívom a gázt.

2012. dec. 30. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!