Aki beszél FINNÜL vagy ÉSZTÜL az tudna segíteni?
Én észtül szeretnék tanulni, de pár dolgot nem tudok/nem értek.
1. SZÓREND....mennyire szabad, vagy hogyan variálható, mellék ill. főmondatok szórendje...
2. Ugye a névutó az a magyarban a szó után van, de észtbe is így van? Meg vannak elöljárószavak is....
3. Több múlt idő van, és van passzív is, általában mindegyik használatos??
4. Mi az hogy: Nekem van, neki van stb stb, meg könyvEM, könyvED....nem találtam meg ezeket
Észtül nem tudok finnül igen:
2, A finnben is a főnév után van a névutó: pl. pöydän alla (asztal alatt).
3. 3 múltidő van: imperfekti, perfekti, pluskvamperfekti az első kettőt használják a harmadikat ritkán. Kicsit hasonló alapon, mint az angol nyelvben. (Imperfect, Perfect, Pluperfect). Létezéik még a liittoimperfekti is.
4. Minulla on kirja (nekem van könyvem a könyv marad, nem ragozák, minta magyarban, hogy könyvem). Sinulla on kirja (neked van könyved).
Illetve: Minun kirjani (az én könyvem, könyv ragozva van), sinun kirjasi, (te könyved), hänen kirjansa (ő könyve), meidän kirjamme (mi könyvünk), teidän kirjanne (ti könyvetek), heidän kirjansa (ők könyvei. Besézld nyelvben a rag elhagyható: mun kirja, sun kirja, hänen kirja stb..
Az első kérdésre nem tudok pontost választ adni.
Minulla on auto, nekem van autóm.
Minun autoni, az én autom.
Minulla on sininen auto, nekem van kék autom.
Minun sininen autoni, az én kék autom.
A minulla on használják másra is: pl. Minulla on kylmä. (Fázom), Minulla on nälkä (éhes vagyok).
A másikat (minun) ugyanúgy használják, mint a magyarban (az én valamim).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!