Milyen szó az, hogy megébred? Tudom, hogy azt jelenti, hogy felébred, de hogy lehet ilyet mondani? Ez melyik tájegységre jellemző? Nagyon "parasztos" az, aki így beszél?
Mindent lehet mondani, ami nem trágár. Nem tartom parasztosnak..én a pesti szlogent nem értem..:)
Néha rácsodálkozom egy-két kifejezésre, ha nem értem, megkérdezem.
Soha nem úgy, hogy de "parasztos", hanem csak úgy..mert érdekel. A "leöltözni" sokáig furcsa volt. (most is)
De tetszik a susnyás, a félzsódéros stb kifejezések.
Nem értettem, megkérdeztem. Azóta én is használom...:)
Nekem ez ilyen egyszerű..:))
Én erdélyi írók könyveiben olvastam a szót.
Aki a tájjelegű kifejezések használóit parasztosnak tartja, háááát... azt mondanám, hogy az a paraszt, ha nem félnék, hogy megbántom a parasztokat. :)
Én csak itt ezen az oldalon olvasok ilyet rendszeresen a gyereknevelés rovatban. Korábban sosem hallottam ilyet, pedig már 30 elmúltam.
Sajnálom, én parasztosnak érzem a vidékies, nem köznyelvi szavakat.
Parasztosnak tartod a vidéki nyelvet ??
Szomorú.
Parasztos? Inkább költői... Picit felébred, tehát nem végleg, reggel, hanem csak megébred az éjszaka közepén és visszaalszik...
Ne haragudj, de a "nem köznyelvi" az nem "parasztos"!
A magyar nyelvterület nem valami nagy, így a nyelvi eltérések is viszonylag kicsik, nem úgy, mint mondjuk a németben, ahol a svájci és az észak német már meg sem érti egymást. De a magyarban is vannak azért olyan kifejezések illetve nyelvtani sajátosságok, vagy kiejtési jellegzetességek, melyek egy-egy tájegységre jellemzőek. Óriási hiba volna kinevezni egyet sztenderdnek, mondjuk éppen a pesti, kevéssé művelt 20-40 évesek nyelvét... húúúú, de elszegényedne ez a gyönyörű magyar nyelv!!!
Én csak budapesti ismerőseimtől hallottam ezt a szót. Nálunk Pécsen soha. Mikor rákérdeztem, hogy ez mi, úgy néztek rám, mint valami ufóra, hogy eddig hol éltem, hogy nem használtam eddig ez az általuk teljesen köznyelvinek vélt kifejezést.
Most már ismerem a jelentését, de én soha nem használom. Nekem továbbra is olyan furcsa tájszólásnak tűnik.
és akik azt mondjátok, hogy parasztos.. sose mondtátok még semmire hogy lájkoljátok? és várlsokba amilyen szlengeket használnak.. "kimenős teló"
erről aztán lehet vitázni melyik magyarabb: a tájszólás vagy a szleng...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!