Van olyan ember aki gond nélkül "át tud kapcsolni" két idegen nyelv között egyik pillanatról a másikra?
Lehetséges, hogy van, sok gyakorlással. Engem mondjuk az nem zavar, ha más nyelven van a felirat, mint a szinkron, direkt vannak is ilyen felvételeim. Sőt, direkt szórakoztató, ha idegen nyelven beszélnek és két másik idegen nyelven is megy hozzá a felirat, ilyen felvételem is van, de sajnos csak egy, mert ez jó ritka.
Viszont egyszer barátokkal hülyéskedtünk, úgy "beszélgettek" egymással ketten, hogy az egyikük franciául, a másikuk németül tudott, és az egyik elmondta nekem németül, mit akar mondani a másiknak, én meg azt elmondtam a másiknak franciául, és fordítva, franciából is "fordítottam" németre. Úgy nagyjából működött a dolog, de aztán lett a franciában is KATI szórend, mint a németben, és hasonlók. :D
Több nyelvet is tanítok, és ha egy nap van két különböző nyelvből is nyelvóra, akkor meg szoktam néha zavarodni. De gimis koromban egyáltalán nem zavart, ha több nyelvvel is foglalkoztam, nem kevertem őket akkor még.
Kétnyelvűeket kéne megkérdezni, náluk hogyan megy ez, ha még egy később tanult nyelv is bejön.
Nekem nem gond, négy nyelven élek, amiből kettő anyanyelv és kettő tanult. Mindegyiket használom az élet minden területén és egyet leszámítva mindegyik nyelv országában éltem hosszabb-rövidebb ideig. (a kivételt nem teljesen, de valamennyire kompenzálja, hogy gyerekkorban kezdtem el tanulni és nagyon sokat használtam azóta szintén az élet minden területén).
Nemrég kezdtem el két másik nyelvet, na ezeken már van mit gondolkodni :))
Gyakorlat teszi a mestert, és ezt nem lehet siettetni, csak élve az élet adta lehetőségekkel "hozzájuk szokni".
Még énekelni is lehet:
Sárga ugorkának, zelený list má.
Ennek a kislánynak, frajera ne má.
Ha nincs néki, ale bude mať.
Jó az isten, bude pomáhať.
Tá žltá uhorka, zöld a levele.
To pekné dievčatko, nincs szeretője.
Aj keď nemá, de majd lesz neki.
Dobrý pán boh, majd megsegíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!