Miért használ némelyik ember olyan sok idegen szót?
Mármint úgy értem, amikor nincs rá szükség szóismétlés miatt. Le lehetne írni szépen, egyszerűen, erre minden második szó idegen.
Vagy a másik eset amit észrevettem, hogy egy idegenszót az illető leír tízszer is a mondandójában.
Ezzel azt akarják mutatni, hogy mennyire értelmesek? Szerintem nem ettől lesz valaki az.
Félreértés ne essék, ha nem értek valamit mindig utánanézek. Örülök neki, hogy tanultam valami újat. De nem vagyok lexikon.
Mindig próbálok a legegyszerűbben fogalmazni. Feleslegesnek tartom, hogy a mondandóm idegen szavakból álljon.
Nem tagadom, a koromhoz képes valamennyire le vagyok maradva ilyen téren. Részben az igénytelen iskolám (ó, milyen naiv voltam... elhittem milyen jó hely), részben miattam. De már megjött az eszem.
A válaszokat előre is köszönöm!
"Miért használ némelyik ember olyan sok idegen szót?"
Pl. mert a munkájához szükséges. Milyen "nem idegen" szót használjak mondjuk az inverter, a tirisztor vagy a karakterisztika, esetleg a szignifikancia helyett?
"Ezzel azt akarják mutatni, hogy mennyire értelmesek?"
Ki tudja, lehet, hogy olyan is van. Viszont ha ismeretlen szóba ütközöl, akkor nem duzzogni kell, hanem utána kell nézni.
Egy ilyen átlagos helyzetre gondoltam, mint pl. a gyakorikerdesek.hu-n egy kérdés megválaszolása. Egyértelmű, hogy munkahelyen a szakszavakat használják.
"Ki tudja, lehet, hogy olyan is van. Viszont ha ismeretlen szóba ütközöl, akkor nem duzzogni kell, hanem utána kell nézni."
Ne haragudj, de Te most kötekedsz? Ha igen, akkor szólj, nem fárasztom magam.
Mint már írtam, de inkább idézem magam:
"Félreértés ne essék, ha nem értek valamit mindig utánanézek. Örülök neki, hogy tanultam valami újat. De nem vagyok lexikon."
Lehet csak siettél és nem vetted észre.
Az eddigi válaszokat köszönöm! Örülök, hogy nem csak én gondolom így.
"Ki tudja, lehet, hogy olyan is van. Viszont ha ismeretlen szóba ütközöl, akkor nem duzzogni kell, hanem utána kell nézni."
Igen, főleg, ha egy tanár az előadása alatt körülbelül negyven ilyen szót is elhasznál. Tényleg nagyon gyorsan utána tudok nézni úgy, le se tudom írni, mert annyira ismeretlen szavak. (mellesleg úgy, hogy közvetlenül nem is kapcsolódik az anyaghoz, vagy tényleg van magyar megfelelője)
Ahogy 53%-os mondta, van akinek tényleg szüksége van rá, bár gond nélkül össze lehetne hozni egy magyar szakmai nyelvet (pl. karakterisztika=jelleggörbe, hogy csak egyet ragadjak ki).
De a kérdés nem rájuk vonatkozik, hanem azokra, akik indokolatlanul sokszor használják olyan beszélgetésekben (válaszokban), ahol nincs rá feltétlen szükség.
Ahogy Schmitt Pál pondta múlt héten az FFG-ben, "Ignorálnunk kell az idegen szavak használatát!"
Más a szaknyelv, és más a köznyelv. Utóbbiban elvárható, hogy igyekezzünk kevesebb idegen eredetű, vagy különleges szót használni. Én úgy vettem észre, hogy sokan tévesen használják az idegen eredetű szavakat, ill. kisebb részben sznobizmusból, felvágásból.
Egyébként, ez olyan jelenség, mint az, hogy fiúk és lányok poénból magukra aggatnak trágár szavakat, ilyenekkel címzik meg a képeiket közösségi oldalakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!