Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyarországi magyarok a...

A magyarországi magyarok a személynevek elé mért raknak, , a, , t?

Figyelt kérdés

A helyes az ha úgy mondjuk hogy Ábel vesztett a matekversenyen (Erdélyiek így mondják)

Az ábel vesztett a matekversenyen (a magyarországi magyarok így mondják)(példa)

Ez a szokás magyarországon mért alakult ki , és Erdélybe miért nem ?

2012. okt. 12. 21:01
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Miért kell leoltani valakit, ha normálisan érdeklődik valami iránt? Egyébként az ok a nyelvjárások. Például a palócok miért mondják az almát 'álmának'. Azért mert ott az a szokás, abban a nyelvjárásban így mondják. Különösebb oka nincs, 'csak'.
2012. okt. 12. 21:24
 12/27 anonim ***** válasza:
Normálisan érdeklődik? Kijelentette, hogy melyik nyelvjárás a helyes...
2012. okt. 12. 21:25
 13/27 anonim ***** válasza:
Bocs, azt tényleg nem vettem észre. Ilyen nincs, hogy mi a helyes, a nyelv nem egy állandó dolog, alakul, formálódik. Lehet, hogy a 17. században meg pont az volt a helyes, ha raknak névelőt, de mára ez csak simán így alakult. Egyébként az erdélyieknél lassabban alakul a nyelv, régiesebb formákat használnak, plusz még a román nyelv hatása is hozzáadódik.
2012. okt. 12. 21:28
 14/27 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem nem kellene ilyesmiért privát üzenetet küldeni, nyugodtan írhatod ide is. De tudod mit? Majd bemásolom:

"Ha nem tutsz hejesen írni legalább ne perelj it .... szépen olvasd el mit ír a linken [link]

Szóval szerintetek ki nem tud helyesen írni?

2012. okt. 12. 21:45
 15/27 anonim ***** válasza:
Jézusom, leírja a 'helyesent' pontos jével. Első osztályban ezért olyan egyest kapnál, hogy sisteregne a napló!
2012. okt. 12. 22:41
 16/27 tanárnő ***** válasza:
94%
Gondolom a kérdező erdélyi, épp ezért, aki a helyesírását -egyébként nagyon helyesen- kritizálja, az egy percre gondoljon arra is, hogy nem biztos, hogy az erdélyi ember az iskolában tanulta a magyar helyesírást, más otthon beszélve megtanulni egy nyelvet, és más úgy, ha a szabályos alakját, iskolában, több évig, gyakorolva tanuljuk. Mindenki, aki tanult mondjuk angolul, hibátlan helyesírással ír angolul? Pedig iskolában tanultad, nem? És ha csak úgy, otthon hallottad volna magad körül beszélni, akkor milyen lenne a helyesírásod? Egy kicsit legyünk empatikusabbak, vagy csak gondolkozzunk! az eredeti kérdésre pedig: az "AZ" határozott névelő, Ábelt határozza meg, gyakorlatilag ebben az esetben nincs jelentősége, hogy ott van, vagy nincs. Mindkét változat helyes, de mivel felesleges, én nem tenném ki (magyarországi magyar vagyok).
2012. okt. 12. 23:36
 17/27 anonim ***** válasza:
Jó volt ezt a Kultúr-szakkört elolvasni :D. Folytassátok, folytassátok! :P
2012. okt. 13. 00:33
 18/27 anonim ***** válasza:
56%

ez annyira gyakorikérdések...

1. ez csak pesti szokás, hogy a-az kerül a nevek elé

2. bár nyelvtani kérdés, azért tényleg lehetne arra gondolni, hogy egy erdélyi ember nem biztos, hogy megengedheti magának, hogy tanulja a saját nyelvét.

3. bár nyelvtani kérdés, tényleg nem kéne belekötni a másikba, hogy valamit kis betűvel írt vagy lemaradt egy betű. akkor sem ha nem erdélyben él.

4. személy szerint én és még jópáran vagyunk, akik unjuk, hogy minden kérdésben megjelennek a grammarnazik, akik semmi értelmes választ nem tudnak adni, csak folyton egy vesszőbe meg kisbetűbe tudnak belekötni.

a nyelv bármennyire is tanították volna azt, nem egy merev dolog, képlékeny, emberek alkotják, így értelmetlen is állandóan abba kötni, hogy ki hogy használja/műveli/fejezi ki magát.

ennek kb annyi értelme van, mint kivenni az ecsetet egy expresszionista festő kezéből, hogy mi ez a pamacsolás, tessék normális fákat festeni, az a szabvány...

2012. okt. 13. 12:06
 19/27 anonim ***** válasza:
77%
Alapvetően én is azt állítottam, hogy hülyeség belekötni más helyesírásába, de miután a kérdező erdélyi nyelvjárást beszél, és ő akarja megmondani, mi a 'helyes' (mikor, mint írtam, olyan alapból nincs), na az kicsit komikus.
2012. okt. 13. 12:59
 20/27 anonim ***** válasza:
ha úgy van, egyetértek. lényegtelen, ki akarja megmondani a frankót, az konvencionális, mit tartunk "helyesnek"
2012. okt. 13. 14:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!