A magyarországi magyarok nem tudják ki mondani h "Skrtyel"?
Nem foglalkoznak vele, felesleges is.
Gondolom a szlovákok sem úgy mondják Dzsudzsákot ahogy mi. :)
Inkább nem tudják kimondani a Magyarban nem szokás 5 mássalhangzót egymásmögé rakni.aztán ott az "Y" ipszilon amit 2 féleképpen kiejthetsz:i,j.
és te sem irtad le hogy az ember nevében minek ejtsük.
És pont a szlovákiai sértődik meg a magyarra-_-"
na jóóó ezen nem is idegesítem tovább magam,mert felesleges:D
Ugyanaz az eset, mint a Eyjafjallajökull vulkánnál :)
Azt se tudja senki kiejteni, csak az izlandiak :)
Ki tudnák mondani, ha akarnák, de valószínűleg nem tudják, hogy a 'te' betűkapcsolatot a szlovákban "tye"-nek kell ejteni, ezért hibásan "te"-nek ejtik: "skrtel".
Az nem jó magyarázat, hogy túl sok mássalhangzó lenne a "skrtyel"-ben, ezért "skrtel"-re egyszerűsítik, hiszen mindkettőben 4-4 mássalhangzó van egymás után. Nem arról van itt szó, hogy egy magyarban nem létező hangot kéne kiejteni (mint pl. az angol th), hiszen a ty nagyon is létezik a magyarban, tehát nem egy közelítő hangra cserélik le az eredeti hangot, ami egyébként elfogadható kompromisszum lenne. A ty–t-váltás nem ilyen.
A sportriportereknek pedig igenis feladata lenne, hogy utána nézzenek a pályán rohangászók nevének kiejtésének, hiszen a nézők nagy valószínűséggel tőlük tanulják meg a játékosok nevének kiejtését – adott esetben hibásan. Az nem mentség, hogy a német/angol/stb. riporterek sem ejtik helyesen a külföldiek nevét. Nekik is feladatuk lenne utánuk nézni. Ez színtiszta nemtörődömség, felkészületlenség részükről.
nem sértődtem meg, nincs vele semmi bajom, csak érdeklődtem... mindent kiforgattok
utolsónak köszönöm szépen ilyen egy értelmes válasz
"És pont a szlovákiai sértődik meg a magyarra"
Attól hogy nem magyarországon élek még magyar vagyok, és nincs semmi bajom se magyarországgal, sem az ottani magyarokkal... ha valami erre utaló jelet felfedeztél a kérdésemben akkor azt másold be ide légy olyan kedves... az ilyen barmok miatt (kinek nem inge ne vegye magára) szégyellem néha, hogy én is magyar vagyok (fogadok hogy ezt megint félre fogja valami nagyokos érteni és hosszú mondatokkal bele kötni)
En ki tudom mondani, pedig amerikaban nottem fel!:D Erre varrjatok gombot:)
Bar a nyarakat a nagyszuleimnel toltottem az alfoldon, es ott megtanultam szlovakul valamennyire(mar elfelejtettem:(), lehet, hogy ez segit.
Egyebkent meg tokre lenyegtelen, hogy hogyan ejtik ki a neveket. Az amerikai es angol focistak nevet sem ugy ejtik ki, ahogyan kiejtve kene lenniuk, ezen folosleges pattogni. Ok nem szlovakok, honnan kene tudniuk, hogy vannak a nevek kiejtve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!