Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért használnak sokan névelőt...

Miért használnak sokan névelőt a személynevek előtt?

Figyelt kérdés
annyira irritáló, ráadásul nem is szabályos! Tapasztalataim szerint főleg a pestiek élnek evvel a formulával, akik pedig előszeretettel néznek le másokat a nekik nem tetsző nyelvstílus miatt. Ma néztem néhány percet a shanghaji világbajnokság közvetítéséből, elképedtem, hogy Gundel (meg a meghívott szakértő, aki amúgy egyetemi tanszékvezető) milyen ocsmányul használják a nyelvet...Mindezt több tízezer néző előtt, élő adásban...
2011. júl. 25. 16:42
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Én is észrevettem,főleg a Barátok köztben hallom,de engem is irritál!
2011. júl. 25. 16:50
 2/20 A kérdező kommentje:
éppen ez az, avval még nem is lenne nagy gond, ha egyes csoportok maguk között olykor használnák ezt, hiszen minden tájegységnek megvannak a maga nyelvi különcségei, dehogy ezt millió néző előtt engedjék meg maguknak a TV-ben elismert riporterek, színészek stb...
2011. júl. 25. 16:59
 3/20 anonim válasza:
90%
Pesti tájszólás:D
2011. júl. 25. 17:25
 4/20 anonim ***** válasza:
95%

Valójában mindkét verzió szabályos. Van az országban egy "választóvonal" nagyjából Szolnoknál, ettől nyugatra névelővel mondják a neveket, keletre pedig nélküle. Persze ma már utaznak, költöznek az emberek, keveredik a nyelv, így lassan mindkét helyen használják mindkét verziót.

Ez még nem ocsmány, pláne nem szabálytalan. Egyébként nyelvész ismerőseim közül is a legtöbben használnak névelőt, pedig ők már csak tudják, hogy kell mondani :) tőlük hallottam ezt a választóvonalat is.

2011. júl. 25. 17:26
 5/20 anonim ***** válasza:
17%

választóvonal Szolnoknál, kösz, öreg, rég röhögtem ilyen jót :D ez valami zseniális, akkor se tudnék ekkora baromságokat mondani, ha fizetnének érte!!

ott a választóvonal, Szolnoknál még nem mondják, Abonynál már igen :DDDDDDDDDDDDDDD sőt már a Szolnok tábla mögött is

embere válogatja, nem az utazás, meg nem a költözés :DDD

kérdező!

soknak pl. az se tetszene, hogy "evvel" az "ezzel" helyett, holott mindkettő teljesen szabályos...

2011. júl. 25. 17:39
 6/20 anonim ***** válasza:
23%
Szerintem pedig sokka idegesítőbb, mikor vki az 'ezzel' helyett 'evvel'-t ír, HELYTELENÜL. Tehát kérdező, először a saját házad táján sepregess.
2011. júl. 25. 17:43
 7/20 anonim ***** válasza:
94%
17:39! felhívnám a figyelmedet, hogy odaírta a "nagyjából" szót. Amíg szövegértésből rossz vagy, ne vitázz a nyelvről... szerintem :)
2011. júl. 25. 17:44
 8/20 anonim ***** válasza:
91%
Én csak Budapest környékén találkoztam ilyennel, gyakorlatilag ez is a tájszólás része.
2011. júl. 25. 17:45
 9/20 anonim ***** válasza:
42%

Irritáló? Nem szabályos? Ocsmányul?

Olvass utána egy kicsit, mielőtt össze-vissza beszélsz és gyanúsítgatsz másokat a helytelen beszéd miatt. Én Somogy megyében élek és teljesen normális a személynév előtti névelő. Sőt! Nem tudom ismered-e Nádasdy Ádám nyelvészt, akinek a cikkei egyetemen (legalábbis magyar szakon) kötelező olvasmányok, linkelek is tőle egy a témával kapcsolatos cikket:

[link]

Részlet:

"Ha a tanár benyit egy terembe és ott ismeretlen hallgatókat lát, így érdeklôdik: Elnézést, nem látták a Tóth Mariannát? Ez a mûvelt, semleges használat, és éppen az számítana modorosnak, ha nem tenné ki a névelôt: Nem látták Tóth Mariannát? Gyerekek, hová lett Kálmán bácsi? -- Így csak lelkésznôk beszélnek, azok is inkább csak varásnap. (Megjegyzendô, hogy a keleti nyelvterületen, pl. Debrecenben, Erdélyben természetes a névelôtlen használat."

2011. júl. 25. 17:49
 10/20 A kérdező kommentje:

17:43

Az evvel és avval alakl teljesen szabályos és helyes, javaslom neked a Helyesírási Szótár 84. pontját.

2011. júl. 25. 18:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!