Miért használnak sokan névelőt a személynevek előtt?
Valójában mindkét verzió szabályos. Van az országban egy "választóvonal" nagyjából Szolnoknál, ettől nyugatra névelővel mondják a neveket, keletre pedig nélküle. Persze ma már utaznak, költöznek az emberek, keveredik a nyelv, így lassan mindkét helyen használják mindkét verziót.
Ez még nem ocsmány, pláne nem szabálytalan. Egyébként nyelvész ismerőseim közül is a legtöbben használnak névelőt, pedig ők már csak tudják, hogy kell mondani :) tőlük hallottam ezt a választóvonalat is.
választóvonal Szolnoknál, kösz, öreg, rég röhögtem ilyen jót :D ez valami zseniális, akkor se tudnék ekkora baromságokat mondani, ha fizetnének érte!!
ott a választóvonal, Szolnoknál még nem mondják, Abonynál már igen :DDDDDDDDDDDDDDD sőt már a Szolnok tábla mögött is
embere válogatja, nem az utazás, meg nem a költözés :DDD
kérdező!
soknak pl. az se tetszene, hogy "evvel" az "ezzel" helyett, holott mindkettő teljesen szabályos...
Irritáló? Nem szabályos? Ocsmányul?
Olvass utána egy kicsit, mielőtt össze-vissza beszélsz és gyanúsítgatsz másokat a helytelen beszéd miatt. Én Somogy megyében élek és teljesen normális a személynév előtti névelő. Sőt! Nem tudom ismered-e Nádasdy Ádám nyelvészt, akinek a cikkei egyetemen (legalábbis magyar szakon) kötelező olvasmányok, linkelek is tőle egy a témával kapcsolatos cikket:
Részlet:
"Ha a tanár benyit egy terembe és ott ismeretlen hallgatókat lát, így érdeklôdik: Elnézést, nem látták a Tóth Mariannát? Ez a mûvelt, semleges használat, és éppen az számítana modorosnak, ha nem tenné ki a névelôt: Nem látták Tóth Mariannát? Gyerekek, hová lett Kálmán bácsi? -- Így csak lelkésznôk beszélnek, azok is inkább csak varásnap. (Megjegyzendô, hogy a keleti nyelvterületen, pl. Debrecenben, Erdélyben természetes a névelôtlen használat."
17:43
Az evvel és avval alakl teljesen szabályos és helyes, javaslom neked a Helyesírási Szótár 84. pontját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!