Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért használnak sokan névelőt...

Miért használnak sokan névelőt a személynevek előtt?

Figyelt kérdés
annyira irritáló, ráadásul nem is szabályos! Tapasztalataim szerint főleg a pestiek élnek evvel a formulával, akik pedig előszeretettel néznek le másokat a nekik nem tetsző nyelvstílus miatt. Ma néztem néhány percet a shanghaji világbajnokság közvetítéséből, elképedtem, hogy Gundel (meg a meghívott szakértő, aki amúgy egyetemi tanszékvezető) milyen ocsmányul használják a nyelvet...Mindezt több tízezer néző előtt, élő adásban...
2011. júl. 25. 16:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ha már kötözködünk, legyen teljes: a shanghaji helytelen írásmód, helyesen sanghaji.

;-)

De hogy a lényegről is szó essen, régebben hibának számított a személynév előtti névelő, ma már kevésbé. A nyelv folyamatosan változik, mondok egy példát. Ma már milyen archaikusan hangzik, ha a -hat/-het képző után kitesszük az -ik végződést (megbízhatik), pedig nem volt olyan rég, hogy ez volt a természetes forma. Egyes szám első személyű ragozás esetén viszont sokszor még ikesként kezeljük az ilyen igéket (megbízhatom-e benne). Egy-két évtized múlva utóbbi forma is nagyon idejétmúltnak fog hatni.

2011. júl. 25. 18:12
 12/20 A kérdező kommentje:
17.49: Mit ne mondjak, engem nem győzött meg a nyelvész úr véleménye, az általad is kiragadott részletben pedig számomra egyáltalán nem hat modorosnak a névelő elhagyása, semmilyen különbséget nem éreztem, leszámítva a már leírt problémám. Tetszettek a többi nyelvből vett példák: ha az angolnak, franciának a legkevésbé művelt környezetben sem jut eszébe névelőzni (pedig gondolom ez ott ugyanúgy helytelen, mint a magyarban), akkor itthon miért? Talán, ha egyszer hivatalos lesz, megbarátkozok vele...
2011. júl. 25. 18:34
 13/20 A kérdező kommentje:
18.44: Látom a Való Világon, meg Benkőn felnövő generáció is képviselteti magát itt. Mint azt leírtam (meg más is megtette), az evvel egy teljesen helyes szó, ahogy az avval is, legfeljebb idegesít valaki, de kritika a használatáért senkit nem érhet. Parasztozni pedig csak vérbeli városi pö csök szoktak. De ki a nagyobb paraszt? Aki használ egy magyar szót, vagy aki nem ismeri azt, és ezért lenéz másokat, méghozzá enyhén alpári stílusban?
2011. júl. 25. 18:49
 14/20 anonim ***** válasza:
32%

18:12: "Megbízhatom-e benne"? Ez komoly? Csak mert ilyen nincs... Az "megbízhatok-e benne", vagy "megbízhatom-e őt".

Azt leírni szerintem nem valami jó, hogy "evvel"/"avval". Ha valahol így mondják, oké, de ne írjuk le. Szépen is nézne ki egy önéletrajzban.

Nekem van olyan ismerősöm, aki sokat van Pesten, és szokta a személyneveket névelővel mondani; így szóban nem zavar, bár itt, nálunk szinte(?) soha nem mondjuk így, viszont amikor hallom a tévében(Anyátokközt(nem nézek ilyen piszkot, de ha hallom a tévében)), az istentelenül bénán, erőltetetten hangzik. Legalább normálisan beszélnének...

2011. júl. 25. 18:57
 15/20 anonim ***** válasza:
28%
te nevelkedtél vv-n, mivel te beszélsz parasztosan, nem én -.-" jó lenne, ha felfognád, h mindenki úgy használja, ahogy akarja, ha nem tetszik, ugorj le egy hídról, de inkább ne kezdj el írogatni fórumon úgy, mint ha okos lennél, mert ezzel az avval-evvel-ezéssel bebizonyítottad, h buta vagy.
2011. júl. 25. 19:00
 16/20 A kérdező kommentje:
Utolsó: várom a magyarázatod, miért vagyok paraszt, és miért vagyok buta? Tisztában vagyok vele, hogy nyomorékozáson kívül sok mindent nem fogok kapni, de mégis megpróbálom. Az én álláspontom szerint: 1.: Parasztos beszéd nincsen. Van tájszólás, meg vannak olyan kifejezések, amik egyeseket idegesítenek, ezek egy része helyes, másik része nem. Ne nézzünk már le így másokat, mégha megnyilvánulásaid alapján nem is rendelkezel hatalmas intelligenciával. 2.: Azért vagyok buta, mert ismerek egy alapvető nyelvtani dolgot, amit nagyon sokan (köztük te) nem?
2011. júl. 25. 19:04
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak Pesten használnak névelőt a személynevek előtt, hanem pl. itt nálunk, Pécsen is.

Mellesleg nem szabálytalan.

"A személynév elôtti névelô stíluscímkéje ma alighanem egyszerûen "beszéltnyelvi", hiszen használata nem kötôdik társadalmi osztályhoz, mûveltségi szinthez; csak azon múlik, írásban vagy beszédben fejezzük-e ki magunkat. Beszédben a normális az, ha a személynév elôtt névelô áll: Ezt tavaly már megrendezte a Gothár. A Luschner Vilit megint bevitték. Fölkérték a Takácsot, de ô nem vállalta. Írásban ugyanez nem létezik. Hogy ezt kimondhassuk, persze le kell vágni a tetejét meg az alját az írásos megnyilvánulásoknak: fentrôl a szépirodalmat (mely írhat úgy, mintha beszélne valaki), lentrôl meg a legcsaládiasabb, magáncélra írott "beszédtükrözô" üzeneteket, leveleket (Átmentem a Timihez, csók, Bea)."

De erről már sokan és sok helyen vitáztak, közöttük nyelvészek is.

Ez ellen pedig szerintem még neked sem lehet kifogásod, ilyen formában irodalmilag is helyes, nem csak a beszélt nyelvben:

"A mai írott nyelvben is találunk azonban név-elôtti névelôt: Felsorolta az Esterházyra jellemzô stílusjegyeket. Ám vigyázzunk: itt a névelô csak úgymond "földrajzilag" áll a név elôtt, valójában nem arra vonatkozik, hanem egy késôbbi szóra, a stílusjegyek-re: Felsorolta az [Esterházyra jellemzô] stílusjegyeket. Érdekes, hogy míg ennek a névelônek mondattanilag semmi köze az utána álló névhez, hangtanilag mégis érzékeny rá: az Esterházy szó magánhangzóval kezdôdik, ezért a névelô az alakú. Sokan megijednek az így elôálló névelô+személynév kapcsolattól, s ijedtükben elhagyják a névelôt, ami hiba: *Felsorolta Esterházyra jellemzô stílusjegyeket.

Még finomabb az az eset, amikor a név után -é toldalék áll. Ilyenkor a nagyon pedáns írott stílus kiteszi a névelôt: Két véleményt kell kiemelnünk, a Horváthét és a Nagy Lajosét, mert azt nem a névre, hanem afölött átnyúlva az -é-re (az abban képviselt birtokra) vonatkoztatja: a [Horváth] véleményét, a [Horváth]-ét. Természetes beszédben persze mindenképp ott a névelô, csakhogy ott tényleg a névhez tartozik: [a Horváth]-ét."

2011. júl. 25. 20:00
 18/20 anonim ***** válasza:

Gratulálok, egyesek vitakultúrájának a szintje kb. a bányászbékának ama bizonyos testrésze alatt van...

A kérdésre: Én is úgy tanultam, hogy személynevek előtt nem használunk névelőt; ezt régebben be is tartottam. Az utóbbi években "züllök", pedig alapjában véve a nyelvvel kapcsolatban konzervatív vagyok. Pl. az itt is említett ikes igék használatában is...

Lehet, hogy a környezet hatása a változás, nem tudom.

Ha meg már sportközvetítést emlegettél: Lehet, hogy nem szép dolog ide leírni, de mégis megteszem... :)

Néha nézem a műkorcsolya-bajnokságok közvetítését. Amikor egy bizonyos dr. Fürst Judit a szakkommentátor, komolyan rosszul vagyok. :(

Alapon nem értem, miért kell végig beszélni az egyes kűrök alatt; de hogy annyi hibával, mint ő, egyáltalán miért kell megszólalni, arról végképp fogalmam sincs. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy nem lenne helyette más... Egy dolog biztos szerintem: A doktori címét nem nyelvészként szerezte. :)

2011. júl. 26. 21:49
 19/20 anonim ***** válasza:
46%

A válasz megírásának időpontja: 07-25 19:00

a mocskos pofádat befogtad, az egyetlen, akinek le kéne ugrania egy hídról, az itt te vagy. az evvel-avval helyes, akár tetszik egy ilyen magadfajta gyökérnek, akár nem. Legföljebb nem használod, senki nem kötelez reá. A névelőzés a nevek előtt viszont abszolút helytelen, leszámítva egy-két esetet (amikor nem konkrétan a névre utalunk az elé kitett névelővel, pl.: te ittad meg a Jani sörét? vagy Eltűnt a Maritól vett tollam). Ettől függetlenül ásd el magad nem vagy e világra való.

2011. szept. 13. 17:00
 20/20 anonim ***** válasza:
a másik meg, hogy mit parasztozol itt másokat? elkényeztett, nyomorult pesti (esetleg egyéb nagyvárosbeli) ficsúr...
2011. szept. 13. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!