Melyik írás szebb szerintetek? A cirill vagy a latin?
Hogy mondjak egy példát is,itt egy mondat:
Latin:
A te valaszod hasznos volt szamomra
Cirill:
А те валасзод хасзнос волт сзамомра
Szép mindkettő, de nem mindegy a betűtípus sem. Pl. az oldal által használt betűtípus egyáltalán nem tetszik.
A cirill betűket nagyon szeretem, de alapvetően az összes többit is, ami eltér az általam megszokottól. Pl. nagyon tetszenek a görög és a héber betűk is.
Az utóbbi időkben eléggé megszaporodtak a hasonló kérdések, úgyhogy bemásolom az egyik válaszomat.
Attól függ, melyik latin írás. Az izlandi például szép, de többek közt a lengyel, a vietnami és kisebb mértékben a magyar is az a sok mellékjelnek köszönhetően. Ezzel szemben a spanyol, az angol vagy a holland írás igencsak semmilyen és unalmas.
Ha az alap, ékezeteket nélkülöző latin ábécét vesszük alapul, akkor ugyanannyira szép vagy csúnya a két írásrendszer szerintem. Ha a példaként hozott pár nyelv valamelyikét, akkor a latin.
Nekem a cirillnek az írott formája jobban bejön, viszont a latin nyomtatott betűk jobban tetszenek.
Az általad cirill betűkkel leírt mondat viszont nem így nézne ki:
"А те валасзод хасзнос волт сзамомра.", hanem valahogy így:
А те валасод хаснош волт самомра.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!