Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A latin ábécé vagy a cirill...

A latin ábécé vagy a cirill (orosz) ábécé a nehezebb?

Figyelt kérdés

2012. aug. 5. 11:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk , akik latin ABC-t használunk nekünk nehéz a cirill.Viszont az oroszoknak és akik cirillel írnak nekik az nehéz ahogy mi írunk.
2012. aug. 5. 12:00
 2/6 webnyelv ***** válasza:
100%

A kérdés, hogy kinek.

Aki a latint használja, annak a cirill. Aki a cirillt használja, annak a latin.

Másik kérdés: melyik latin ábécé? mert pl. a magyar és az angol is a latin ábécét használja, de a magyarban lényegesen több jel van, az angolban meg a kiejtéstől eléggé eltér sokszor, amit leírnak.

Pl. egy kínai számára a magyar betűk megtanulása nehezebb, mint az orosz betűké, az angol betűk megtanulása könnyebb, mint az orosz betűké.

2012. aug. 5. 12:02
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mindkét ábécé egyforma nehézséget képvisel. Mondjuk nekem, mint latin ábécét használónak, egyáltalán nem jelent nehézséget a cirill. Egy csomó betűt átvettek a görögöktől és matekból azokat úgy is megtanuljuk - már aki. Van egy-két maradvány a glagolita ábécéből, de azok száma tényleg elenyésző és van egy-két latin írásjelük is. Nem egy nagy kunszt.
2012. aug. 5. 12:22
 4/6 anonim ***** válasza:
85%
Egy olyannak, aki egyiket sem ismeri, véleményem szerint a latin. Mármint, alapjáraton egyik sem az, se a cirill, se a latin, de utóbbinak rengeteg változata van, és mindegyik betűnek megszámlálhatatlanul sok kiejtése van nyelvtől függően. A cirill ábécét írók közt is vannak eltérések (főleg a lágy-kemény magánhangzók terén), de nem annyira nagyok és összezavaróak, mint a latinban.
2012. aug. 6. 00:43
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem a kérdést. Mitől lesz nehéz szerinted egy ABC? Attól, hogy sokáig tart megtanulni? Mert ha mondjuk azt kérdeznéd, hogy melyik kiejtéskövetőbb, akkor arra lehetne válaszolni, de csak konkrét nyelvekre. Tehát pl. az olaszban lehet, hogy könnyebb, mint az angolban.

De nyelvek nélkül ABC-kre vonatkoztatva nem tudom, milyen választ lehet adni. Egy betűs abc önmagában nem nehéz. A nyelv teheti azzá, ami használja. Egyszerűen ugyanannak a dolognak kétféle írásmódja. Ki melyiket szokta meg, azt érzi könnyűnek.

2012. aug. 6. 11:50
 6/6 anonim ***** válasza:

Furcsa egy kérdés. Természetesen többnyire az, amit elsőnek megszokott az illető, könnyebben megy neki. Amúgy attól is függ, melyik latin és melyik cirill ábécét vesszük (mondhatnám úgy is, melyik nyelvet nézzük). Ha a te esetedben veszem az orosz cirill betűs szöveget és a magyart, egyértelműen a magyar a könnyebb, mert szinte mindent úgy írunk, ahogy mondunk. Ha angolra cserélnénk, akkor már nehezebb a kérdés. Ha lengyelre, akkor is. Ha maradunk a magyarnál és cseréljük a cirill ábécét belaruszra vagy ukránra, akkor ez a 3 megint nagyjából ugyanolyan nehéz.

Igazából megszokás kérdése. Én pl. képtelen vagyok az ukrán neveket magyarul leírni, mert bármennyire koncentrálok, a szó közepén általában átkapcsolok cirill írásba. Magyar neveket meg képtelen vagyok cirill betűvel írni. Vagyis nálam helyzettől is függ, melyik a nehezebb.

2012. aug. 11. 09:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!