Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért használják az angolban...

Miért használják az angolban igék előtt a "have"-et? Példa lent!

Figyelt kérdés

Többször láttam olyat, hogy például "I haven't picked". Miért nem azt írják, hogy "I didn't pick"?

Valaki magyarázza el könyörgöm mert nem jövök rá!!! :D

2012. aug. 19. 12:46
1 2
 1/15 anonim válasza:
14%
Azt hiszem azért ,mert a have jelen ido még a didnt múlt ido .... azthiszem így :D
2012. aug. 19. 12:48
 2/15 zokniszörny ***** válasza:
43%
A "haven't picked" alak neve: Past Perfect. Ez egy speciális igeidő, amit az angolok bizonyos helyzetekben használnak, és nem kizárólag múltat jelent, tehát a "haven't picked" nem egyenlő a "didn't pick"-kel.
2012. aug. 19. 12:51
 3/15 zokniszörny ***** válasza:
50%

Mondok példát:

"I have learnt English for 5 years". Ennek a jelentése: 5 éve tanulok angolt. Tehát magyarul jelen időre fordítjuk, az angoloknál pedig egy olyan cselekvéssort jelent, ami a múltban kezdődött el, és a jelenben is folytatódik. (Tehát 5 éve is tanultam angolt meg most is tanulok.)

"I learnt English for 5 years." Ez azt jelenti, hogy 5 évig tanultam angolt, de már nem tanulok.

2012. aug. 19. 12:53
 4/15 anonim ***** válasza:
Mert a kettő nem ugyanazt jelenti, bár pl. az amerikai angol többet használják az egyszerű jelent. A jelentésbeli különbségnek pedig Te magad is utána tudsz nézni ezernyi helyen.
2012. aug. 19. 13:04
 5/15 anonim ***** válasza:

Magyarul mindkettőt múlt idővel fejezed ki, angolban az első egy fajta jelen (present perfect), a második egy fajta múlt (past simple). Az angol nyelv 12 igeidőt ismer, ezek és a mgyar nyelv igeidői közt komoly csúszások vannak. Amíg meg nem érted/tanulod az alapvető logikáját néhány mondatban esélytelen megmagyarázni. Ez után következik az a több tucat kivétel, amikor mégsem az "odaillő" igeidőt használják és ezzel árnyalatnyira módosítják az eredeti mondat jelentését.

Kezdetnek:

[link]

Have + ige 3. alak jelenthet műveltetést (Causation) is.

2012. aug. 19. 13:04
 6/15 zokniszörny ***** válasza:

Na igen, javítom magam, a have + infinitive alak nem Past Perfect, hanem Present Perfect. Elnézést kérek!

Egyébként ezt az igeidőt rengeteg helyzetben használják, ajánlom neked E. Moutsou és S. Parker könyvét, melynek címe: "Enter the World of Grammar and Use of English. Book 5." Remek könyv.

2012. aug. 19. 13:08
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

"Na igen, javítom magam, a have + infinitive alak nem Past Perfect, hanem Present Perfect. "

- A "have + infinitive alak" kötelességet jelöl, pl. "I have to go". A past participle alakra gondolsz, és az valóvan present perfect a 'have'-vel párosítva.

Nem kötözködés volt, csak a kérdező se zavarodjon meg.

2012. aug. 19. 13:10
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Nemnem. A haven't picked az PRESENT perfect.

A Present Perfect angolban jelen idő, de mi magyarok múlt időben fordítjuk. Ha ebben az időben írjuk a mondatot, nem maga a cselekmény a fontos, hanem hogy milyen hatást tett vele a jelenbe.

Itt egy példa: I have broken my arm. Magyarul: eltörtem a karom.

Ennek hatása a jelenre az, hogy most begipszelték a karom, így nem tudok uszodába menni.

A másik a didn't pick az sima múlt: Past Simple. Ez a múltban játszódik, és semmi hatása nincs a jelenre, már lezárult.

Pl.: I went to the doctor yesterday. - Tegnap orvoshoz mentem.

Hogy miért van így? Nem tudom, szerintem az angolok rohadtul megbonyolítják, és mire megtanultam.. xD pénteken fogok nyelvvizsgázni, szurkolj nekem, kérlek!! :D L/17

2012. aug. 19. 13:18
 9/15 anonim válasza:
100%
Utolsó kommentelő, sok sikert, az erő legyen velünk! Én is pénteken nyelv vizsgázok! :DD
2012. aug. 19. 14:15
 10/15 anonim válasza:
16/L, az előbb lemaradt :))
2012. aug. 19. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!