Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért kelet nekünk egy "j"...

Miért kelet nekünk egy "j" betű és egy "ly" is?

Figyelt kérdés
most komolyan, annyi értelme van, mint a férfiakon a mellbimbónak...
2012. júl. 30. 21:22
1 2
 1/11 tamasoft válasza:
100%
Ezt két mondatban megmagyarázni nem lehet. Két külön betű, és két nagyon hasonló hang. De nem egyforma és nem felcserélhető. Nyelvtörténetileg utána nézhetsz ha bővebben érdekel.
2012. júl. 30. 21:32
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem van kiejtés közötti különbség is. A j kicsit keményebb, az ly pedig kicsit lágyabb.
2012. júl. 30. 21:33
 3/11 anonim ***** válasza:
Ma már nemigazán van értelme, de régen külön hangot jelölt. Csak hagyomány. Nekem hiányozna, ha nem lenne. :D
2012. júl. 30. 21:37
 4/11 anonim ***** válasza:
72%
Neked nem ez a legnagyobb helyesírási gondod! KELLETT!
2012. júl. 30. 21:44
 5/11 anonim ***** válasza:
Nekem tetszik.
2012. júl. 30. 22:00
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Régebben a lágy "l"-t jelölte, amit akkor még ejtettek is. Ma már kiveszett a nyelvünkből, a betű viszont megmaradt. Más nyelvekben sokkal több irregularitás van, szóval ennyit igazán megtanulhatsz.
2012. júl. 30. 22:12
 7/11 anonim ***** válasza:
Az előzőek jól mondják, főleg nyelvtörténeti okai vannak. Kb olyan, mint a németben a ß és a ss betűk. Lehet, hogy pár év múlva nálunk is eltörlik a ly-t, szerintem nem lenne probléma.
2012. júl. 30. 22:28
 8/11 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm, nem tudtam, hogy ez régebben külön hangot jelölt, eddig senki sem mondta ezt. Eddig tényleg értelmetlennek tartottam. De ha már manapság semmi különbség nincs, akkor mért nem törlik el?
2012. júl. 30. 23:50
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert akkor minden magyar ember, aki vigyáz a hejesírására, úgy érezné, hogy ezután hejtelenül kell írnia, és nagyon rossz lenne, ha ijen szövegeket kellene írnia és olvasnia. Ezt már túlságosan is belénk nevelték.
2012. júl. 31. 11:02
 10/11 anonim ***** válasza:

9, ez éppen nem lenne akadály, mint mondtam, a német helyesírás és soksok év után tért át a ß betűről a ss használatára (eltekintve néhány kivételtől).

Persze nem úgy kell nekiugrani, hogy rögtön az egyik helyes, a másik helytelen, és kész. Mindkettőt el kell fogadni és úgy lassan áttérni a sima j betű használatára. Például hiába a helyesírási törvény Németországban, még ma sem lehet pontot levonni nyelvvizsgán, érettségin a ß használatért.

2012. júl. 31. 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!