Latinból átvett magyar szavak?
Van egy jó pár. Pl. az -ió végű szavak (kivéve a "kitaláció"): funkció, enumeráció, passzió, passió...
A kánikula kiskutyát jelent: canis (kutya) kicsinyítőképzős alakjából. Csillagképről kapta a nevét.
"Felkeltem." - ezt latin eredetű szavakkal így lehetne mondani: Horizontális pozíciómat vertikálisra konvertáltam.
Sok szakkifejezés latin eredetű... Egyetemi fokozatok, pl. docens, adjunktus, professor. Az előzőek mintájára sok -ens végű szó (pl. eminens), -us végű szavak, -or végű szavak is vannak.
Érdekes a tragikus, tragika, tragikum szócsoport.
Vitamin - a latin vita (élet) szóból.
futurisztikus - a latin futurum (jövő) szóból
prezentál, delegál...
akvárium (aqua = víz)
A hónapok nevei is latin eredetűek, leginkább a szept-ember, okt-óber, nov-ember, dec-ember első szótagjában figyelhetők meg, mert azok latin tőszámnevek (septem = 7, okto = 8, novem = 9, decim = 10)
centenárium (centum = 100)
millennium (mille = 1000)
millió, billió, trillió, kvadrillió szavak is latin eredetűek, az elejükön az előtag talán a bi- kivételével latin számokra vehethető vissza.
Az -izmus végű szavak nagy része is latin eredetű: liberalizmus (liberare = megszabadít), szürrealizmus (reális = valódi, "szür"=alatta, de ezt már újlatin nyelvből vettük át), konzervativizmus (conservare = megőrizni
Hirtelen ennyi, de biztos le vannak ezek írva valahol rendszerezve, biztos sok könyvet, disszertációt írtak már a témáról.
3. válaszoló!
A kánikula hőséget jelent, nem?! :)
4. válaszoló: Hú, ezeket szépen összegyűjtötted, jó volt olvasni :)
/2.voltam/
Templom, kréta, iskola
ezekből a témákból van sok
meg persze maga a latin szó is, a nyelv neve.
kánikula (van) -> kutya meleg (van)
Azaz nagyon meleg van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!