A Honduras-t (spanyol) miért ejtik "h"-val?
Utánanéztem a wikipédián, és spanyol nyelven beszélnek, valamint független spanyolországtól. Tehát spanyol. És spanyolországban a "h"-t nem ejtik ki.
De a tv-ben is hallom, hogy h-val mondják.
Pedig nem is ejtik benne a H-t.
Lehet, hogy csak úgy hallottad, nem? Néha úgy tűnik, mert ők nem teljesen úgy "nem ejtik", mint pl. a franciák, hanem ilyenkor kicsit jobban megnyomják az elejét azért.
Itt hallgasd meg: [link]
A H mindenhol néma, igen, de valóban vannak nagyon fura kiejtések.
Pl. (ez most nyilván csak annak mond valamit, aki tud/tanul spanyolul):
- a "ll" Spanyolországban, és tudtommal Mexikóban is "j", ugyanígy az "y" is "j". Viszont egyes dél-amerikai országokban "s"-nek ejtik, míg máshol "zs"-nek. Tehát pl. a "yo" szó (nekem: "jo") van, ahol so és van, ahol zso...
- amire Spanyolországban azt mondják, hogy "tú eres" (=te vagy), egyes dél-amerikai országokban azt mondják, hogy "vos sos". Még csak nem is hasonlítanak. :)
- A megszokott "qué tal" (hogy vagy) helyett sokat hallani dél-amerikában, hogy "cómo estás", vagy "cómo anda"
- A spanyol-spanyolban :) a "z", a "s" és a "c" hang mind különböző. A dél-amerikai spanyolokban ez mind "sz"-nek hangzik.
Ez csak pár példa, ami így hirtelen eszembe jutott.
Én a spanyolországi spanyolt tanulom (magamtól), viszont van uruguay-i ismerősöm, és először gyakorlatilag egyetlen mukkot nem értettem abból, amit mondott. Mostanra értem, de nehezen... Beszélni pedig sosem tudnék úgy.
Spanyolországban h nélkül ejtik, de más nyelvterületeken, ahol átvették, a saját nyelvük szerint ejtik ki.
Ez olyan, mint hogy pl. Los Angelest eredetileg "losz ánhelesz"-nek kell kiejteni, mivelhogy spanyol, de mégis úgy terjedt el, hogy "losz ándzselesz".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!