Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondanak a "kell"...

Miért mondanak a "kell" helyett "kellesz"-t néhányan?

Figyelt kérdés
Lehet hülyén hangzik de mostanában feltűnt hogy a "kell" szó helyett (pl. "Ez most nem kell, kösz") többen is "kellesz"-t mondanak(nem csak vidékiek) (pl. Ez most nem kellesz, kösz"), ami köztudottan mást jelent ("kellesz nekem" ).. én vagyok a hülye hogy csak 18 éves kor körül tünik fel hogy egyáltalán van aki igy mondja?:D vagy mindenki? ?
2009. júl. 10. 05:31
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek az a fura, ami szokatlan. Nem kell ezt túl sokáig ragozni... Tudni kell annyi toleranciával élni, hogy ezt felfogjuk agyilag.
2014. febr. 10. 11:28
 22/27 anonim válasza:

A kellesz a közeljövőre utal.

El kellesz mennem a boltba (majd). Nem ugyanaz, mint az el kell mennem a boltba (most).

Lehetne úgy is mondani, hogy majd el kell mennem a boltba.

Meg kellesz csinálni a csapot = majd meg kell csinálni a csapot.

Talán valami összevonás kell+lesz = kellesz?

2015. szept. 3. 02:31
 23/27 anonim válasza:
31%
Kellett— múlt idő, kell— jelen idő, kellesz— jövő idő. Teljesen logikus :D Nálunk, Kárpátalján is használatos.
2016. nov. 18. 16:11
 24/27 anonim válasza:
Én Szabolcsiként nagyon sokáig nem is tudtam, hogy a vedér szót máshol vödörnek mondják. De a zsömle is szoktatlan volt zsemle helyett, vagy tejföl a tejfel helyett.
2017. nov. 11. 19:19
 25/27 anonim válasza:

Kellesz, vedér, ezt én is Kárpátalján hallottam. Azt is, hogy "jössz nálunk?" Azaz hozzánk, kérdezték tőlem a gyermekek. Kérdeztem az egyik fiút, hová mész? A válasz: nagymamánál. Nem akadtam fenn rajta, érthető, mit mondanak, és színesíti a magyar nyelvet.

Amit Erdélyben tanultam: murok, azaz répa. A süteményt tésztának, a tésztát laskának mondják. Nagytata: nagypapa. Szép kifejezések, tetszenek.

2019. jún. 20. 20:43
 26/27 anonim ***** válasza:
kell jelen idő kellesz meg jövőidő
2021. nov. 13. 22:35
 27/27 anonim ***** válasza:
2021. nov. 13. 22:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!