Miért mondanak a "kell" helyett "kellesz"-t néhányan?
Figyelt kérdés
Lehet hülyén hangzik de mostanában feltűnt hogy a "kell" szó helyett (pl. "Ez most nem kell, kösz") többen is "kellesz"-t mondanak(nem csak vidékiek) (pl. Ez most nem kellesz, kösz"), ami köztudottan mást jelent ("kellesz nekem" ).. én vagyok a hülye hogy csak 18 éves kor körül tünik fel hogy egyáltalán van aki igy mondja?:D vagy mindenki? ?2009. júl. 10. 05:31
11/27 anonim válasza:
Én debrecenben minden nap hallom. Ott a legtöbben a "kell majd" helyett mondják. Pl. Elromlott a tv, meg kellesz csináltatni, ha megjön a fizetésem.
12/27 anonim válasza:
ez tájszólás...én is így mondom... a kellesz a kell jövő ideje....pl azt mondom, el kellesz mennem a bolbta, de mondhatnám azt is, hogy el kell majd mennem a boltba...de nem jön a számra az utóbbi, mivel a kellesz kifejezést taqnultam meg a szüleimtől és a nagyszüleimtől....
13/27 anonim válasza:
előző vagyok, még elfelejtettem hozzátenni, h én is szabolcsi vagyok...
14/27 anonim válasza:
oké hogy jövő idő, de úgy nem szebb, hogy: el kell mennem a boltba, én Borsodi vagyok, de itt így nem beszélnek, én szabolcsi gimibe jártam 4 évig, na ez minden napos volt ott, hozzá lehet szokni, de szerintem nem szép, a másik ami ilyesmi hogy pl: otthol leszel? vagy Itthol vagyok :D:D szerintem vicces, de ettől szép ez a magyar nyelv, hogy ilyen változatos. De szabolcsba sok ilyen kis szavacska van ami rettentően eltér a többitől, amit a mai napig nem tudtam feldolgozni :D, az hogy gömbbe mérik a fagyit, mindenhol, gombóc. De nem oltottam, csak megjegyeztem, remélem nem sértettem meg senkit vele, na pacsi :D
15/27 anonim válasza:
Mi egyszerűen kitűnünk a többiek közül:D
16/27 anonim válasza:
Debreceni vagyok de sose mondom azt hogy kellesz :)
17/27 anonim válasza:
lehet, h nekünk, szabolcsiaknak meg az a furcsa, ami mondjuk máshol használatos kifejezés :) nem kell messze mennünk, már borsodban is vannak olyan kifejezések, amiket pl szabolcsban nem is értenek és nem tudják mit jelent...ezen sokat nevettünk a gimiben, ahol vegyesen voltunk minden megyéből...pl a kenyér farán vesztünk össze sokszor...mások kenyérvégnek mondják, vagy a kenyér héját hajának...vicces, ezen nem kiakadni kell, innen látszik, hogy mások vagyunk és hogy még mindig élnek a tájszólások
18/27 anonim válasza:
Jahm, borsodban pl használják azt a szót hogy makuka, (a szotyira), sőt én nem rég tudtam meg hogy azt mások szotyinak hívják... :DDD
19/27 anonim válasza:
Ez nagyon érdekes amúgy, én pesti vagyok a barátom miskolci, sokat vitatkoztunk a jössztök és a jöttök szón, hogy melyik a helyes:D később a makuka amit nem tudtam mire vélni aztán kiderült hogy a szotyi neve, de csak borsodban használják. És most a napokban hallottam a kellesz szót :| és engem zavar egyszerűen a füleimet sérti, nekem nagyon furcsa, sőt lehet hülyén hangzik de nekem a kell alapból egy jövőre utalás (pl.: meg kell csinálni) és minek oda a lesz? olyan fülsértő. Nem akarok vele senkit megbántani, de nekem az a helyes ami a helyesírási szótárban benne van, valamint a tv-ben, híradókban és egyéb ilyen hivatalos helyeken használnak.
20/27 anonim válasza:
A tv az marha hivatalos :D
Egyébként nekem van olyan szó,ami ugyan benne van a h.szótárban mégis kiráz tőle a hideg :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!