Németben a Gegensatz és a Gegenteil között mi pontosan a különbség?
szerintem a gegensatz az úgy ellentét, hogy ellentét van két ember között, valamiben nem értenek egyet, a gegenteil pedig valaminek az ellentéte (pl. melléknévnek)
de vigyázz, ez egyáltalán nem biztos, csak én így érzem.
Voltaképpen szinonimák, de árnyalatnyi különbség van.
Gegenteil: ellentett, vagyis valaminek a negáltja.
sötét-világos
fekete-fehér
"A ist das Gegenteil von B" - "A B-nek az ellentéte", ebben a kifejezésben a Gegenteilt nem is lehet helyettesíteni Gegensatz-cal.
Gegensatz: ellentét, vagy két erős kontrasztot alkotó dolog, de nem muszáj tökéletes ellentettnek lenniük.
Pl. A cselekedetei ellentétben vannak azzal, amit mondott magáról.
"im Gegensatz zu etwas stehen" - "ellentétben van valamivel", ebben a kifejezésben pedig a Gegensatz-cot nem lehet helyettesíteni Gegenteillal.
Most látom, hogy válaszolnom kellett volna. De az előttem szóló tökéletes választ adott, én nem tudtam volna ilyen érthetően kifejteni.
Viszont ha már olvastam a nevemet, adok egy kis feladatot: Gegensatz vagy Gegenteil:
Was ist .......................von groß?
Sie ist .......................ihres Bruders.
...............................ihrem Mann ist sie hübsch und freundlich.
Dein Versprechen steht ..................... zu deinem Verhalten.
Suzana Guoth
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!