Meddig használták a latin nyelvet, Olaszországban?
"Olaszorszag" alatt gondolom az Appennini-felszigetet erted; a mai ertelemben vett Olaszorszag csak 1861-ben alakult meg.
Latinul kb a kilencedik szazadig beszeltek ezen a teruleten, ettol kezdve fokozatosan felvaltottak az ujlatin nyelvek. Az olasz nyelv a tizedik szazadban kezdett kialakulni.
A távolabbi provinciákban (a mai Francia- és Spanyolországban például) a helyzet kb. ugyanígy alakult. A "klasszikus" latin az államigazgatás nyelve volt, míg a meghódított őslakosság az átvett és saját nyelve fonetikájára adaptált vulgarizált változatot beszélte. Spanyolországban sem véletlenül alakult ki a castillano, a catalán és a gallego..
A Kelet-Római Birodalomban a latin - a történetírás, az államigazgatás és jog nyelveként - kb. a VI. századig használatban maradt, de akkorra már, vele párhuzamosan, a helyi népesség által megszakítás nélkül beszélt - és a tengeri hajózásban, kereskedelemben "lingua franca"-ként használt - görög is polgárjogot nyert; ehhez az is hozzájárult, hogy az Egyház hivatalos nyelvéül választotta. A VII. századtól kezdve pedig átvette a vezető szerepet.
Tavaly láttam Olaszországban, hogy a hozzánk legközelebb lévő Friuli Venezia Giulia tartományban egyes helységnévtáblák két nyelven vannak kiírva, mégpedig friuli nyelvjárásban.
Később interneten utána jártam, nagyon különbözik a normál olasz nyelvtől. Hallottam helyi fiatalokat is beszélni ezen a furcsa nyelven.
Lehet hallani, hogy olasz, de vannak benne franciás hangzók, szlovén és némethez hasonló szavakkal keverve. Úgy tudom a Romans nyelvekhez tartozik a Friuli.
A híres olasz író, költő és később (1961-ben rendezi első filmjét) filmrendező Pier Paolo Pasolini (1922 - 1975) is friuli volt, anyanyelvén írta első verseskötetét, később filmjeiben is használta az olasz mellett saját anyanyelvét - néha szereplőnként váltogatva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!