"Post tenebram spero lucem" ez latinul van, le tudná valaki írni nekem helyesen hogyan lehet a kiejtése?
Első vagyok:
teljesen világos (mostmár!) - azt hiszem, én őröltem egy másik malomban:D. Tulajdonképp mindketten egyet mondtunk, csak én szokásom szerint túlbonyolítottam. Kéne már nekem egy Damoklész kardja, amellyel átvághatnám a gordiuszi csomót:DDD, és akkor talán minden rendben lenne. Sok üdv.!
Semminek nem örülök jobban, mint a kölcsönös megértésnek (mindenkor, mindehol). Loholok kardért:-) - állítólag Budán egy alagsori üzletben lehet kapni:DDD!
Ismételt üdv.
Akkor kölcsönösen örülünk a latin kiejtésen való megegyezésen:D
És lett már kardod?:D:D:D
Jaaj, köszönöm kérdésed, hogyne lenne már! Jóféle damaszkuszi penge (mert kifejezetten Gordiusz - tágabb - környékéről valóban gondolkodtam!) - dr. Kardos Damoklésznál sikerült rábukkannom..ki volt írva a bótra:-), hogy "okleveles pengeváltó" (mivel a régi kardot beszámítja, mikor beváltja újra). Na, egymás tenyerébe csaptunk, aztán még azt is a fülembe súgta, hogy gordiuszi csomót hol kapok. Most odafele tartok!!! (De ha az a bót be lesz zárva, kardomba dőlök rögvest. Szoríts, hog nyitva legyen szombaton!):DDD
Üdv!!!
A latin kiejtés mindig elég relatív. A latinok a klasszikus latint úgy ejtették, hogy kicsit olaszos volt a hangzása.
Ennek ellenére angolul beszélő országokban angolosan ejtik. Mi magyarok a németek kiejtési modelljét vettük át, kicsit silányul. Tehát műnémetül ejtjük ki a latint, néhol magyarosított vonásokkal. Ezért nincs értelme a latin kiejtésén lihegni. Ennyi erővel kínaiul is ejthetnénk.
Egy dolog közös csak elvileg a sokféle kiejtésben, és ez a szóhangsúly.
Alapvetően a kiejtés a következő:
|pɔst 'tenebra:s/te'nebra:s 'spe:ro: 'lu:cɛm.|
poszt tenebrász szpéró lúcem.
A latin kiejtés valóban relatív, azonban nem "olaszos". Az olasz kiejtésnél csak a hangsúlyos, nyílt szótagok a hosszúak, a latinban bármennyi, bármilyen szótag lehet hosszú vagy rövid. A te.neb.rae/te.ne.brae első vagy két szótagja is hangsúlyos lehet a (muta cum liquida miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!