Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Németűl h van a"mert" szó?

Németűl h van a"mert" szó?

Figyelt kérdés
Sok szót találtam 'mert'-re és nem tudom h melyiket használják a németben.. vki tudja, :)
2012. máj. 2. 17:44
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem szövegkörnyezet függő. De most kapásból a weil jut eszembe.
2012. máj. 2. 17:54
 2/6 klopusz ***** válasza:

Szia!

Leggyakrabb a "weil" és a "denn". Mind a kettő egyformán jó, de a "weil" után KATI szórend van, míg a "denn"-nél egyenes.

2012. máj. 2. 17:55
 3/6 A kérdező kommentje:
olvastam vmi olyasmit is h 'da' . az nem jó?
2012. máj. 2. 18:04
 4/6 anonim ***** válasza:
De a da is jelentheti azt. (Kevésbé használt, kicsit szlengesebb, tehát mondjuk egy formális levélben ne végig dázzál, bár egyszer-kétszer el fér benne)
2012. máj. 2. 19:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Amit tudni szeretnél, az az okhatározói mondat. Lehet mellékmondat és főmondat.

Mindegyikből van két-két változat:

Mellékmondat:

1. kötőszava: "weil" Ez a leggyakrabban használt kötőszó indokolásnál, és mellékmondati szórendet használunk. Ez azt jelenti, hogy az ige, vagy több részes állítmánynál az igei blokk a mondat végén áll.

Warum warst du heute nicht in der Vorlesung?

Weil ich verschlafen habe. (Mert elaludtam.)

Vagy egész mondattal válaszolva: Ich war heute nicht in der Vorlesung, weil ich verschlafen habe.

2. "Da" (Mivel)

Mivel elaludtam, nem voltam az előadáson.

Da ich verschlafen habe, war ich nicht in der Vorlesung.

(Ha kérdésre adunk rövid választ, akkor mindig a "weil" kötőszót használjuk. Ha a mellékmondattal kezdjük, akkor általában a "da" kötőszót használjuk.-

Főmondatban:

3. Az okot kifejezhetjük "denn" kötőszóval kezdődő főmondattal is. Ezt általában akkor használjuk, amikor az ok már mindenki előtt ismert, tehát nem közlünk új információt, mint a "weil" kötőszóval kezdődő mondatnál.

Pl.: Ich kann nicht früher kommen, denn mein Bus kommt erst jetzt. (Nem tudok korábban jönni, mert a buszom csak most jön.- mint ahogyan azt már valószínűleg mindenki tudja.)

4. Az okot kifejezhetjük kötőszó nélküli főmondattal is:

Ich war krank (Beteg voltam,....ez az ok) und konnte deshalb nicht zur Vorlesung kommen. (és ezért nem tudtam az előadásra jönni.) A 2. mondat tartalmazza a következményt, amelynek a kötőszava: legtöbbször a "deshalb", amely után fordított főmondati szórendet használunk.

Ebből láthatod, hogy valóban nem kell mindig ugyanazt a kötőszót használnod, ha valamit indokolni akarsz.

Üdvözlettel: Suzana Guoth

2012. máj. 2. 21:02
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!! :)
2012. máj. 4. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!