Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Honnan jött, mit rövidítünk...

Honnan jött, mit rövidítünk az ad 1. , ad 2. kifejezéssel?

Figyelt kérdés
2009. jún. 11. 16:04
1 2
 1/11 anonim válasza:
23%
Anno Domini: az Úr éve! 2008 és 2007 évvel ezelőtti évről lehet szó
2009. jún. 11. 16:07
 2/11 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem inkább addendum akar lenni.
2009. jún. 11. 16:22
 3/11 anonim ***** válasza:
91%

az ad rövidítés valóban jelenti azt is, amit az 1.válaszoló írt,de itt valószínűleg nem azt fejezi ki,mivel az Anno Domini-nél nincs 1-2..stb..

amúgy nem sok értelme lenne.-->ad1,ad2-ezt érveléskor használjuk,mikor pontokba szedjük össze az érveket...régen tanultam,azt hiszem latinból ered(jogi eredetű rövidítés)de arra sajna nem emlékszem minek a rövid változata..valami olyan lehet h.

1.pont

2.pont stb...

2009. jún. 11. 16:23
 4/11 anonim ***** válasza:
62%
Válaszban, reagálásban használjuk. Pl. volt egy feljegyzés pontokba szedve, akkor ad1. megjegyzés az 1. ponthoz...stb.
2009. jún. 11. 16:59
 5/11 remetdol ***** válasza:
95%

Lehet, hogy nem rövidítés?

Latinban az "ad" a magyar -ra, -re megfelelője, így lehet, hogy az ad 1 jelentése elsőre, először is, ad2 másodjára. Magyarosan ezt használjuk az ad1/ad2 helyett.

2009. jún. 11. 17:41
 6/11 anonim válasza:
Én józan paraszti ésszel azt mondom, hogy igen érvelésnél mondják, igen pontokba szedve. Ad = adott. Pl. Adott az első pont, vagyis az első érv (így ezt bővebben kifejtve). Adott = vagyis "nyilvánvaló" értelmezésben használatos
2011. máj. 17. 11:50
 7/11 anonim válasza:
23%
Akárhogy is legyen, csak az sügér értelmi nyomorultak beszélnek így.
2013. nov. 1. 14:17
 8/11 anonim válasza:
30%

"Az argumentum ad nauseam (nausea latin szó jelentése: ’tengeri betegség’, ’okádhatnék’[1]) olyan érvelést jelent, ami az állítás igaz voltáról úgy próbál meggyőzni, hogy gyakran elismétli ugyanazt, sokaknak (szó szerint: ’érvelés a rosszullétig’, ’amíg el nem kezd forogni a hallgatóval a világ’)."

Wiki-ről másoltam:

[link]

És én hiszek a Wiki-nek :)

Amúgy amikor valaki így érvel, valóban van egy negatív fennhangja, olyan mint a kioktatás.

2014. jan. 20. 15:24
 9/11 anonim válasza:

Jelentése e konkrét esetben (tehát számmal): -ról/-ről,

(általánosságban ez:-hoz/-höz stb.)

Tehát: miután pontokba szedtél vmit, az egyes pontok egyenkénti kifejtéséhez, alátámasztásához, meghivatkozásához stb. használod.

2014. ápr. 28. 07:28
 10/11 anonim válasza:
86%

pl:

"-Nem megyünk el boltba valami piáért?

-Nem, mivel ad1: nincs kedvem, ad2: pénzem sincs, ad3: úgyis csak bezsidóznád a felét"

(semmi bajom a zsidókkal, magam is az vagyok, anyai ágon szóval teljes mértékben. NO OFFENSE, ez csak egy hétköznapi beszélgetés a fiatalok körében )

2016. ápr. 30. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!