Nem értem ez a feltételes módot. Most a Konjuktiv 2 vagy mi az?
Van konj.I meg konj. II. a konj.I-nek a szabad függő beszédet értjük, amikor egy korábban valaki által elmondott infót/tényt közlünk. leggyakrabban híradásokban, sajtóban használja a német. pl: xy miniszter arról tájékoztatott, hogy a tegnap tartott sajtókonferencián xyz elnökkel tárgyalt. ennek a kifejezésére használjuk a konj II.-t azaz a feltételes módot. remélem tudsz követni. a szabad függő beszdédet most nem részletezem, mert egyrészt nem ezt kérdezted, másrészt estig tudnám írni.
lényegében amit már írtam, igen, a konj. II. az a német nyelv feltételes módja. mindegyik igeidőben kifejezhető, úgymint jelen, múlt (prät., perf., plusqperf.)jövő. akkor kezdjük a jelennél, mert az a legnehezebb. vannak igék, amiknek eleve van konj. jelen idejű alakja (ilyen pl. a kommen-käme, fliegen-flöge, sehen-sähe..stb) de ezek javarészt elavult formák. ezért használjuk legtöbbstör a jelen konj. kifejezésénél a würde formát, amit ilyenkor módbeli segédigeként ragozunk a cselekvő számának személyének megfelelően és utána a főige főnévi igenévi alakban áll. pl azt akarod kifejezni, hogy én jönnék, arra 2 mód van: egyfelől használhatod az eleve adott konj. jelen alakot, ami így néz ki: ich käme, de így is: ich würde kommen. és ezt szépen ragohtaod tovább: te jönnél: du kämest, vagy de würdest kommen, aztán többes számnál mi jönnénk: wir kämen, vagy wir würden kommen és így tovább. módbeli segéigékkel is lehet operálni: mindegyik m.s.igének van konj jelen akalja: können-könnte, dürfen-dürfte, mögen-möchte, wollen-wollte, stb. ezeket úgy használod, hogy pl tudnék jönni: ich könnte kommen, és megintcsak számnak személynek megfelelően ragozod.
akkor tekintsük át a múlt időt feltételes módban: ugye sima kijelentő módban is haben/sein segéidével képezzük a múlt időt, attól függően, hogy az adott ige habenes vagy seinos-e. nézzünk egy habenest: pl az a mondat, hogy főztem volna: ezt ilyenkor úgy képzed, hogy a haben konj. präteritum alakját használod, ami a hätte alak: ich hätte kochen, du hättest gekocht. ha seinos igéd van, pl kommen, akkor a sein szintén konj. prät alakját alkalmazod, azaz ich wäre gekommen, du wärest kommen...stb.
remélem adtam némi támpontot, bár ezt így baromi nehéz látatlanban magyarázni.
Köszi, így már értem ! :)
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ez itt miért lett így: "...ami a hätte alak: ich hätte kochen, du hättest gekocht..."??
És mégegyszer köszönöm!!!
"konj.I-nek a szabad függő beszédet értjük, amikor egy korábban valaki által elmondott infót/tényt közlünk. leggyakrabban híradásokban, sajtóban használja a német. pl: xy miniszter arról tájékoztatott, hogy a tegnap tartott sajtókonferencián xyz elnökkel tárgyalt. ennek a kifejezésére használjuk a konj II.-t azaz a feltételes módot. "
Te vagy szándékosan írsz hülyeséget vagy te se érted.
Éppen ez az h ez a Konjuktiv I. ami jelen esetben múlt idő,tehát Konjuktiv Perfekt.
A feltétles mód jelen és múlt ideje a Konjuktiv II-be tartozik (Konjuktiv Präteritum (=feltételes mód jelen idő) és Konjuktiv Plusquamperfekt(=feltételes mód múlt idő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!