Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Nem értem ez a feltételes...

Nem értem ez a feltételes módot. Most a Konjuktiv 2 vagy mi az?

Figyelt kérdés
Mert a suliban tanultuk most ezt a kötőmódot, de nem igazán értem. Mert van Konjuktiv 1 és 2 is. Azok mik? Meg vettünk külön würde-Formot. Azt meg hogy képezzük? Mert van egy másik feltételes is. Nem értem! Írna valaki egy részletes magyarázatot? Nagyon megköszönném. Sehol sem találok válaszokat (és igen, a keresőt én is tudom használni, csak azt nem tudom, amit talál....).
2009. jún. 1. 10:30
 1/10 A kérdező kommentje:
Ja, meg múlt idővel hogy is van ez?
2009. jún. 1. 10:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Van konj.I meg konj. II. a konj.I-nek a szabad függő beszédet értjük, amikor egy korábban valaki által elmondott infót/tényt közlünk. leggyakrabban híradásokban, sajtóban használja a német. pl: xy miniszter arról tájékoztatott, hogy a tegnap tartott sajtókonferencián xyz elnökkel tárgyalt. ennek a kifejezésére használjuk a konj II.-t azaz a feltételes módot. remélem tudsz követni. a szabad függő beszdédet most nem részletezem, mert egyrészt nem ezt kérdezted, másrészt estig tudnám írni.

lényegében amit már írtam, igen, a konj. II. az a német nyelv feltételes módja. mindegyik igeidőben kifejezhető, úgymint jelen, múlt (prät., perf., plusqperf.)jövő. akkor kezdjük a jelennél, mert az a legnehezebb. vannak igék, amiknek eleve van konj. jelen idejű alakja (ilyen pl. a kommen-käme, fliegen-flöge, sehen-sähe..stb) de ezek javarészt elavult formák. ezért használjuk legtöbbstör a jelen konj. kifejezésénél a würde formát, amit ilyenkor módbeli segédigeként ragozunk a cselekvő számának személyének megfelelően és utána a főige főnévi igenévi alakban áll. pl azt akarod kifejezni, hogy én jönnék, arra 2 mód van: egyfelől használhatod az eleve adott konj. jelen alakot, ami így néz ki: ich käme, de így is: ich würde kommen. és ezt szépen ragohtaod tovább: te jönnél: du kämest, vagy de würdest kommen, aztán többes számnál mi jönnénk: wir kämen, vagy wir würden kommen és így tovább. módbeli segéigékkel is lehet operálni: mindegyik m.s.igének van konj jelen akalja: können-könnte, dürfen-dürfte, mögen-möchte, wollen-wollte, stb. ezeket úgy használod, hogy pl tudnék jönni: ich könnte kommen, és megintcsak számnak személynek megfelelően ragozod.

akkor tekintsük át a múlt időt feltételes módban: ugye sima kijelentő módban is haben/sein segéidével képezzük a múlt időt, attól függően, hogy az adott ige habenes vagy seinos-e. nézzünk egy habenest: pl az a mondat, hogy főztem volna: ezt ilyenkor úgy képzed, hogy a haben konj. präteritum alakját használod, ami a hätte alak: ich hätte kochen, du hättest gekocht. ha seinos igéd van, pl kommen, akkor a sein szintén konj. prät alakját alkalmazod, azaz ich wäre gekommen, du wärest kommen...stb.

remélem adtam némi támpontot, bár ezt így baromi nehéz látatlanban magyarázni.

2009. jún. 1. 11:15
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszi, így már értem ! :)

Még azt szeretném megkérdezni, hogy ez itt miért lett így: "...ami a hätte alak: ich hätte kochen, du hättest gekocht..."??

És mégegyszer köszönöm!!!

2009. jún. 1. 12:37
 4/10 anonim ***** válasza:
Bocsi, az is hätte gekocht, ugyanúgy mint a du hättest gekocht csak leírtam:)
2009. jún. 1. 14:11
 5/10 A kérdező kommentje:
Oké, köszi!
2009. jún. 1. 14:14
 6/10 anonim válasza:
100%
még annyit, hogy mindegyik igének van jelenidejű feltételes alakja, ami elavult. nem csak néhánynak. csak azokat már nem használják... de az összesnek van.
2009. okt. 1. 22:14
 7/10 anonim ***** válasza:

"konj.I-nek a szabad függő beszédet értjük, amikor egy korábban valaki által elmondott infót/tényt közlünk. leggyakrabban híradásokban, sajtóban használja a német. pl: xy miniszter arról tájékoztatott, hogy a tegnap tartott sajtókonferencián xyz elnökkel tárgyalt. ennek a kifejezésére használjuk a konj II.-t azaz a feltételes módot. "

Te vagy szándékosan írsz hülyeséget vagy te se érted.

Éppen ez az h ez a Konjuktiv I. ami jelen esetben múlt idő,tehát Konjuktiv Perfekt.

A feltétles mód jelen és múlt ideje a Konjuktiv II-be tartozik (Konjuktiv Präteritum (=feltételes mód jelen idő) és Konjuktiv Plusquamperfekt(=feltételes mód múlt idő).

2010. szept. 20. 15:28
 8/10 anonim ***** válasza:
Végezz el te is egy egyetemi német szakot, utána beszélgethetünk róla. Addig tartogasd magadnak az ostoba bicskanyitogató stílusodat, pláne, hogy inkompetens vagy.
2010. szept. 21. 16:12
 9/10 anonim ***** válasza:
ezt egyetem nélkül is sikerült 17 éves létemre megérteni egy nyelvtankönyvből :D
2010. szept. 23. 20:21
 10/10 anonim ***** válasza:
"konj.I-nek a szabad függő beszédet értjük...stb" bocsánatot kell kérnem.. konjuktiv II-t láttam (nem tudom,hogy hogy) ebben az esetben valóban helyesen vázoltad fel a témát. Mégegyszer boccs...
2010. szept. 23. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!