Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a véleményetek a Halotti...

Mi a véleményetek a Halotti beszéd és könyörgésről?

Figyelt kérdés
Szerintem egyébként érthető a nyelvezete, csak olyan, mintha valaki nagyon erős tájszólásban beszélné a nyelvet.
2012. jan. 25. 18:24
 1/6 anonim ***** válasza:
53%
Ez nem vélemény kérdése a világ mnden nyelvének volt korai ó korszaka és mindegyik fejlődött és mindegyiknél volt nyelvújítás ami azt jelenti hogy rövid idő alatt nagyot változtattak rajta. A magyar nyelvújításnak is volt téves irányzata vadhajtása ami elhalt módosult.
2012. jan. 25. 18:53
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Elemzések sora jelent már meg erről az írásos emlékről. Ezek nagyobb része igyekszik az előttem válaszoló által idézett álláspontnak megfeleve kezdetlegesnek feltüntetni a szöveget.

Nekem észszerűbbnek fogadható el az a vélemény, amely szerint mai nyelvezetünkhöz képest az ekkora nagy különbség csak látszólagos, és ennek több oka is lehet:

- egyrészt a nyelv tényleg változik, de a magyar a nyugati nyelvekhez képest kevésbé. Shakespeare-t ma fordításban olvassa az angol, a kortárs Balassi nyelve majd 500 év multán is tökéletesen érthető! (Vitézek! Mi lehet szebb dolog az végeknél?...)

- a Halotti beszéd és Balassi között csak 300 év telt el, és tudtunkkal nem volt közben nyelvújítás sem. Akkor mi adhatja a nagy eltérést?

- például az, hogy az akkor használt latin betűk száma majdnem fele nyelvünk hangjaihoz képest, és nem látszik szabály a latin magyar átírásokban: a fordítók-átírók mintha rögtönöznének (gimilc, gimilf = gyümölcs, vogmuc, uogmuc = vagyunk stb.)

- Mi az iskolában már a mai, kiegészített latin abc-vel átírt szöveget olvashattuk, az eredeti latin betűkkel írott már ettől is különbözik! Ide másoltam, de ez a szövegszerkesztő sem fogja hűen átvinni:

"Latiatuc feleym ʒumtuchel mic vogmuc. ýſa pur eſ chomuv uogmuc..."

- Feltehető és valószínű is, hogy az íródeák hallás után jegyezte le az esetlegesen tájnyelvi (pl. szóvégi u-zós) változatot és szinte biztos, hogy nem volt magyar anyanyelvű, hiszen a gyümölcs és a vagyunk szót is kétféle változatban írta egy-két mondaton belül! A hasonló korú Tihanyi apátság alapító levelét is mintha másik "tájnyelven" írták volna le, a 100 évvel későbbi Ómagyar Mária siralom viszont mai nyelvünkhöz áll közelebb! Nyelvünk nem változhatott olyan gyorsan régen, hogy utána évszázadokon keresztül, latin-török-német-stb. hatások ellenére szinte változatlan maradjon.

Úgy tűnik, mintha ezt már magyar anyanyelvű írta volna le:

Világ világa,

Virágnak virága!

Keserüen kinzatul,

Vos szegekkel veretül.

Végezetül ide másolok egy ezen honlapon feltett kérdést, bemutatva, hogy az "újmagyar" nyelv mennyire más, mint a régi (-:

Van e ojan inyekci hatgerincservre, ami osze huza a servet. Menyibe kerulhet, es ismertek ojan dokit, aki be is adna? Kozsonom

2012. jan. 27. 22:01
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hogy mi a véleményem?

Nagyon szép gondolatokat fogalmaz meg.

Akár egy mostani temetésen is elmondhatná a pap vagy a lelkész.

Tetszik.

2012. jan. 27. 22:21
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
Valami beszívott szemét állat írhatta. Nekem az egészet meg kell tanulnom de értelmét azt nem látom. Kik azuk? Mik vogymuk. Úr isten!
2012. febr. 4. 10:52
 5/6 anonim ***** válasza:

Szánj egy kicsit több időt a második válaszadó írása elolvasására!

Megtalálod a kérdésedre a választ, a magyarázatot.

Vagyis nem "beszívott" ember írhatta ezt, hanem olyan, aki nem ismerte a magyar nyelvet, és hallás után írt olyan következetlenül.

Azt ugyan nem értem, hogy miért nem a mai magyar nyelvezettel megírt szöveget kell megtanulnod...

2012. febr. 6. 10:17
 6/6 kandelaber ***** válasza:
100%
mivel nem volt egységes helyesírás, ezért, mint többen írák, teljesen bizonytalan, hogy egy szót hogyan ejtettek. Ami viszont inkább érdekes, az a nyelvtani szerkezetek, amik nagyrészt megfelelnek a mai szerkezeteknek. (Alany, állítmány, határozó, stb. sorrendjei)
2012. febr. 6. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!