Melyik a világ legnehezebb nyelve, ami egyben a legszebb is?
Na, látod, itt mutatkozik meg, mennyire relatív ez.
Szerintem pl. az orosz kifejezetten ronda és én a franciát meg a portugált sem csípem.
A finnt nem ismerem annyira.
Osztom a 11:54-es válaszoló véleményét. Az, hogy mit érzünk legnehezebbnek és legszebbnek is egyben, abszolut relatív.
Csak érdekességképpen: az északnyugat-kaukázusi nyelvek abház-adige csoportjában (ahová az abház, adige, abaza, ubih nyelv tartozik) összesen 2 (KÉT) MAGÁNHANGZÓ, egy "a" és egy "a" és "e" között ejtett - a dunántúli, nyelvjárási "e"-hez hasonló - létezik. Emellett azonban az abház-adige beszélők 70, az ubihok 80 (NYOLCVAN!!!)FÉLE mássalhangzót ejtenek. És ezek csak hangtani csemegék. A szerkezeti bonyolultságokba nem is érdemes belemenni. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az adige (szerintem) elvinné a pálmát a világ "legrondább" nyelvei között, ahol szerintem (mert szubjektív a megítélés!) dobogós az orosz és az angol.
És vajon melyik a LEGESlegszebb? Meghallgattuk-e mindet, "feleim"? :-) Ha meg nem, hogy ítélünk? Amúgy kétségtelen, hogy a leggyönyörűbb, a felülmúlhatatlan:-)..az olasz (hihi! itt magam felé hajlik a kezem..)
No és...hallottatok-e már Rif-berberül? Hát..azér' az se semmi :-)
"Az, hogy mit érzünk legnehezebbnek és legszebbnek is egyben, abszolut relatív"
Divatos szöveg, de nem teljesen helytálló. A nyelvek nehézség szempontjából klasszisokban rangsorolhatók. Ez a rangsor többé-kevésbé objektív.
A szépségről is elég nagy konszenzus van. Sehol sem találsz sok embert, aki szerint mondjuk a holland nyelv szebb az olasznál. (Én mondjuk az olaszt csúnyának tartom, de az emberek nagy része nem, és külföldön is mindenki szereti az olaszt, mert jó monoton, és az emberek nagy részének egy egyenletes monoton ritmus valamiért kellemes).
Az emberiség sokezer éves degenerációja (majdnem fejlődést írtam...bocs...) alatt nem jutott el addig a szellemi magaslatig, hogy egy közös nyelvet találjon az anyanyalvén kívül, "az angol különösen alkalmatlan erre a szerepre, mert homályos és nehezen érthető" (idézet Lomb Katótól).
Mi az hogy nehéz, az a kérdés kinek, hogy bonyolult-e a nyelvtanja vagy sem, ettől még nem nehéz vagy könnyű...
Szép. Itt egy páran azt a szörnyű vartyogást nevezik szépnek, sőt legszebbnek, ahogy a kínaiak beszélnek, hallottak ezek már magyarul beszélni valakit?
tegnap 07:28
Kevés egyhangúbb nyelv van az olasznál, de tudom, hogy sokaknak ez jön be. A tuctuc zenét is sokan szeretik.
Akkor a zenei hallásoddal van baj. Milyen nyelvre íródott és milyen nyelven szól a világ leggazdagabb operairodalma? Véletlen-e, hogy Wagner egészen más zenei nyelven "beszél", mint Verdi, Leoncavallo, Donizetti? Vagyis: nem egy nyelv szelleme adja-e Wagner érdes, komoly súlyát - és az előbbiek meleg dinamikáját, színeit, csillogását?
A tuc-tuc zene hasonlatod erősen meredek, ha ízlésekkel nem is lehet vitatkozni. Ezért nem is teszem. Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!