Felétek használják ezeket a szavakat?
levonó=matrica
a lapcsánkát csak nemrég hallottam először, mi tócsninak mondjuk
a pitvart tudom, illetve azt hiszem, hogy tudom, az nem a tornác? csak népmesékből ismerem
a "kéne" országosan elterjedt szvsz
a furikot csak kicsi koromban hallottam falun, a jösztököt is
köszméte vmi gyümölcs
a "kellesz" helyesen "kell lesz", a "kell majd" egyik variánsa
a makukát ismeritek? :)
miskolci vagyok zempléni femenőkkel :)
Pitvar, kéne, levonó, jösztök, köszméte/pöszméte nálunk is teljesen elterjedt, és mindennap használjuk ezeket a szavakat. :)
Észak-Alföldről származom.
Mi krumpliprószát (esetleg krumplimálét)eszünk lapcsánka helyett. Pitvar, kéne itt is használjuk, a jösztököt nem, de nem bántja a fülemet és értem is (vájlingom is van :D), a többit ne hallottam
:-)
Zala
"csurizni, köszméte, furik, lapcsánka": még életemben nem hallottam
"pitvar, levonó, jösztök, pad (padlás helyett)": tudom mit jelent, de nem használom
"kéne": használom
A kommentekből kibogarásztam, hogy a lapcsánka (vagy mi) az a tócsni.... A tócsnit is hallottam már, de nálunk inkább MACOK a neve.
- egy lány Heves megyéből :)
Már vártam, mikor téved ide egy heves megyei.
Én például egészen sokáig nem is tudtam, mi az a tócsni. Egerben láttam kiírva, hogy "tócsni (macok)". És persze fogalmam sem volt, hogy mi az, csak két idegen szót láttam.
Most jönne a kérdés, hát akkor mi hogy hívjuk. Sehogy. Illetve most már tócsninak.
üdv Békésről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!